Emlékek a múltból

2018.07.26. 07:00

Bándi Lászlóval beszélgettünk a Cholnoky városrész történetéről

Az önkormányzat 1997-ben, rendeletben fogadta el a megyeszékhelyen a városrészek elkülönítését és elnevezését. Eszerint Veszprém 14 városrészből és 11 városrésznek nem minősülő területi egységből áll. A Cholnokyváros elnevezése az 1990-es évekből származik.

Molnár Sándor

A Cholnoky út délnyugat–északkeleti irányban szeli ketté a városrészt

Fotó: Molnár Sándor / Napló

A belvárostól délkeletre található, az Almádi úttól a Budapest útig terjedő terület a Veszprémi-fennsíkon helyezkedik el. A Cholnoky Jenőről elnevezett út, a belső körgyűrű része, délnyugat–északkeleti irányban szeli ketté a városrészt és kapcsolja össze a többi városrésszel. A Cholnoky úttól keletre az 1970-es és 1980-as évekből származó 5-10 szintes panel- és kétszintes sorházakkal beépített lakóterületet találunk, míg nyugatra általában régebbi, 1-2 szintes családi házakat.

Bándi László helytörténész – aki 1964 óta él itt – felidézte, amikor 1967-ben beköltöztek a Kodály utcába, mögöttük már csak kukoricás volt és mezőgazdasági terület, a városrész látványos fejlődése a következő évtizedekben következett be. Hozzátette, Veszprémben a Cholnokyak voltak a híres testvérek. Cholnoky Jenő, Viktor és László. A városrész névadója, Cholnoky Jenő tanár, író és földrajztudós 1870-ben született Veszprémben. Lóczy Lajos asszisztense, majd adjunktusa volt. 1896 és 1898 között nagy kelet-ázsiai utazást tett, hidrográfiai és geográfiai kutatásokat végzett, részt vett a Balaton tudományos tanulmányozásában és szerkesztette a Balatoni Szemlét is. Füreden utca viseli a nevét, míg Veszprémben a róla elnevezett iskola előtt 2014-ben avatták fel a Balás Eszter által bronzból készített mellszobrát. 1950-ben hunyt el, sírja Budapesten a Kerepesi úti temetőben található.

Bándi László elmondta, a városrész néhány évtized alatt látványos változáson ment keresztül.
Fotó: Molnár Sándor / Napló

Először csak egy kis városszéli utca, majd az egész lakótelep és napjainkra a városrész lett elnevezve Cholnoky Jenőről. Manapság körülbelül 10 ezer ember lakhat itt. A városrész utcáit kezdetben a közelben lévő településekről nevezték el. Így lett például Sólyi vagy Vilonyai utca. Később, a rendszerváltás után összegyűjtötték, hogy mely növények jellemzőek Veszprém és környékére. Ezek alapján kapta nevét a Hérics, a Sáfrány, a Berkenye vagy például a Kankalin utca. A helytörténész mesélt a városrész egy másik híres névadójáról is, Mindszenty Józsefről, aki Veszprémben volt püspök, innen került Esztergomba és lett hercegprímás. Mindszenty bíboros emlékére felépült a nagyon szép plébánia a városrészben, amelynek van altemploma, ahol temetkeznek is.

A Cholnoky út délnyugat–északkeleti irányban szeli ketté a városrészt
Fotó: Molnár Sándor / Napló

Az önkormányzat által adományozott területen 1991-ben kezdődött el a plébániatemplom építése, amelynek költségeit szerkezetkész állapotáig Msgr. Mészáros Tibor adománya fedezte. További jótevők és a hívek felajánlásaiból 1994-ben készült el, Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. A templom szobrai közül több (Magyarok Nagyasszonya, Szent József, Szent Antal, sírban fekvő Krisztus, feltámadt Krisztus, a Feltámadott megjelenése Tamás apostolnak, betlehemi szoborcsoport) M. Nagy József veszprémi faszobrász munkája. Mindszenty bíboros emlékét őrzi a templomban Udvardi Erzsébet „Devictus vincit” című képe, Yrsa von Leistner bárónő Mindszenty fejszobra, valamint a templom téli kápolnájában kiállított relikviák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában