huszonharmadszor

2018.05.13. 10:40

Vártámadás Sümegen: helyi diákok végeztek az élen

A helybeli Ramassetter Vince Testnevelési általános Iskola 7. T osztálya nyerte a 23. történelmi vetélkedőt és vártámadást Sümegen, a minap, tudtuk meg Németh Zoltántól, az iskola intézményvezető-helyettesétől.

Kovács Erika

Korhű viseletben sorakoztak fel a diákok a vár tövében, ahol a várbeliek díszegyenruhában, lovas tiszteletadás mellett várták őket Fotó: Böjte Éva

Az egész országból érkezett huszonkilenc csapat, illetve hatszáz, felső tagozatos diák sorakozott fel a vár tövében levő Kisfaludy-kertben és környékén, hogy kiderüljön, kik tudnak legtöbbet a történelemről, és kik azok, akik egy szuszra fel tudnak futni a történelmi falakhoz egy „vártámadáson”. A diákok a várkapitánytól kértek engedélyt a letáborozáshoz, aki cserébe azért, hogy megígérték, megvédik a várat, megadta a fiataloknak.

Korhű viseletben sorakoztak fel a diákok a vár tövében, ahol a várbeliek díszegyenruhában, lovas tiszteletadás mellett várták őket Fotó: Böjte Éva

Papp Imre várkapitány és Németh Zoltán főszervezők köszöntőjéből kiderült többek között, idén –ahogy fogalmaztak- az izgalmas történelmi játékot és játékos történelmet – a Mátyás király-emlékév jegyében rendezték meg. Céljuk most is az volt, hogy a fiatalok ismerjék és szeressék meg a történelmet, ezúttal a Hunyadiak korát, illetőleg a török hódoltság idejét, a három részre szakadt Magyarország történelmét, Erdély fénykorát, a végvárakat, a sümegi vár történetét. A diákok totót töltöttek ki az említett eseményekről, majd testközelből is megismerkedtek a korabeli eszközökkel, miközben kiderült, kik azok, akik legügyesebben kezelték ezeket. Így többek között csatbárdot és ágyúgolyót dobtak, kipróbálhatták magukat íjászkodás közben, és a szervezők arra is kíváncsiak voltak, hogyan és milyen gyorsan képesek vinni a sebesülteket az úgynevezett hord széken.

Természetesen mindenki korhű viseletben érkezett, a szebbnél szebb darabokat a fiatalok maguk készítették el, és Mátyás kori időkből egy-egy tetszőleges jelenetet is előadtak. A legedzettebbek pedig egy „vártámadáson” arra is vállalkoztak, hogy egy szuszra felszaladtak a várba. A csatában megfáradt vitézeknek nagyon jól esett a frissen főzött paprikás krumpli, a várbeliek pedig lovagi tornával ajándékozták meg őket.

Az izgalmas történelmi játékon első helyen végzett a sümegi Ramassetter Vince Testnevelési általános Iskola 7. T osztálya, második lett az iskola 5. T osztálya, harmadik pedig a Balatonfüredi Radnóti Általános Iskola csapata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában