speciális szakterület

2018.02.07. 10:00

Ünnepi állománygyűlést tartottak a magyar radar napján

A radarcsillagászat atyja Bay Zoltán, aki meghatározta a Föld-Hold távolságot. Az első sikeres kísérlet 1946. február 6-án zajlott le, ezért minden év február 6-án, a magyar radar napján erre emlékeznek.

Molnár Sándor

A rádiótechnikai csapatok napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak az Agórában. Az ünnepségen a 260 fős állomány mellett részt vett Némedi Lajos alpolgármester, Csomós Lajos nyugállományú vezérőrnagy, a társ fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar és társadalmi szervezetek vezetői is.

Ünnepi beszédre Márki-Zay Lajos okleveles csillagászt, a Bay Zoltán Alapítvány kuratóriumi tagját kérték fel, de ő egészségügyi okokból nem tudott jelen lenni, ezért Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka olvasta fel a levelét, amelyben a szerző felelevenítette Bay Zoltán emlékét. A magyar radar napján levélben köszöntötte az ünneplőket Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is, amelyet Vörös Zoltán alezredes olvasott fel. „Önök egy olyan speciális, mással nem pótolható szakterület képviselői, amelynek nagy hozzáértéssel, szakmai ismeretek tevékeny alkalmazásával végrehajtott feladatai, elengedhetetlen részét képezik hazánk légtér szuverenításának biztosításában. A hazai légtér folyamatos rádiólokációs felderítésével, a szükséges radaradatok biztosításával, nélkülözhetetlen részt vállalnak a magyar honvédség küldetése, a haza védelmének magasztos feladatában” – írták többek között elismerésük jeléül a honvédelmi vezetők.

A köszöntőket követően öt katonai alakulat állományából, kiemelkedő munkájuk elismeréseként 36-an vehettek át emléklapot, illetve emléktárgyat, három főt pedig előléptettek. Az ünnepséget a Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes zenekarának műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában