Három napig mulattak

2017.09.11. 15:07

A szüret kezdetét ünnepelték Tihanyban

Háromnapos szüreti mulatsággal ünnepelték a félszigeten a szüret kezdetét. Rengeteg zenés program, gyerekfoglalkozások várták a helyieket és a látogatókat. Pénteken átadták a Virágos Tihanyért díjakat, vasárnap szüreti felvonulás is volt, talán itt állították a leghosszabb menetet a Balaton északi partján.

Sági Ági

- Évtizedes hagyomány a faluban a szüreti mulatság, mindig szeptember második hétvégéjén tartjuk. Vasárnap felvonulást is szervezünk, amin huszárok, mazsorettek, betyárok és a falu apraja nagyja is részt vesz. Hosszan tartó program, mert keresztül- kasul bejárjuk a falut, az apátság előtt sor kerül a szőlő és az új kenyér megáldására is- mondta el lapunknak Rózsa Éva a Németh László Művelődési Ház vezetője.

 

A menetet a Várpalotai bányász fúvósok vezették, a kőszegi Be- jó táncegyüttes a menetet időről időre megállítva rövid műsort is adott, a huszárok között Tósoki Imre polgármestert is felfedeztük.  . Az apátság előtt Korzenszky Richárd perjel megáldotta a szőlőt és az új kenyeret. Az önkormányzat és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend közösen szervezte az eseményt, melyre a környékbeli borrendek képviselői is eljöttek. A hétvégi szép időben a faluban annyi volt a turista, hogy az a főszezont idézte, de a helyiek is magukénak érzik ezt az eseményt.

- Itt sok a kis gazda, ezért tudjuk könnyen megszervezni. Hagyományosan ilyenkor szoktunk engedélyt adni a szüret megkezdésére. Amíg saját hegyközségünk volt, addig nem is lehetett szüretelni, amíg erre a hegybíró engedélyt nem adott. A félszigeten elsősorban kékszőlők vannak, ezek kicsit később érnek. Bár most az időjárás kissé előrébb tart, a szüret nagy része még előttünk van- tájékoztatott Salánki Sándor a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend nagymestere.

A félszigeten először az oportót szüretelik, majd a zweigelt, kékfrankos, merlot fajták jönnek, utoljára a cabernet fajtákat szedik le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában