Tragédia

2 órája

Gyermekhalál az utakon: „Kisfiam, a mindenem voltál”

Rengeteg embert felháborított a népszerű színésznő, Sallai Nóra ötéves kisfiának a halálhíre, ismert emberek is követelik a balesetet okozók büntetését, a büntetési tétel szigorítását. A gyermekhalál kapcsán mások mellett megszólalt Puskás-Dallos Péter énekes, dalszerző, színész, Balló Marcell újságíró, Todorovits Rea influenszer, író és Dunai Ede író is.

Kovács Erika

– Megöltetek ismét egy gyermeket. Tönkretettetek egy családot. Nem ismerlek titeket, de hányszor gyászoltunk már, hányszor kellett olvasni, hogy emberek halnak meg értelmetlenül, pedig semmi mást nem csináltak, csak ugyanazt, mint mindennap: tartottak haza gyalog, vártak a buszmegállóban, bicikliztek a hídon, ültek együtt az autóban, majd véget ért minden, írta a gyermekhalál kapcsán közösségi oldalán Puskás-Dallos Péter. Azt írta, „Azért, mert részegek vagytok, be vagytok drogozva, mert versenyeztek, mert villogni akartok, majd lesztek gyilkosok, mert nincs mit szépíteni, azok vagytok. Ezekért a halálokért ti is hibásak vagytok. Ha a lelkiismeretetek nem is, a súlyos szigorítások talán változtatnának rajtatok.”

Borzalmas tragédiák történnek az utakon, sajnos a gyermekhalál sem ritka melyeket a gyász, a temetés, szülők összeomlása kísér Fotó: archív/Kovács Erika
Borzalmas tragédiák történnek az utakon, sajnos a gyermekhalál sem ritka melyeket a gyász, a temetés, szülők összeomlása kísér Fotó: archív/Kovács Erika 

Balló Marcell, a Totalcar újságírója nyolc "söpredékről" számolt be, akik „a szemtanúk elmondása szerint hiányosan kivilágított autóval okoztak halálos balesetet Alsónémediben". Todorovits Rea influenszer, író szerint „pár kiskirály ismét úgy döntött, hogy egy több tíz milliós kocsival menőzni sokkal többet ér, mint ártatlanok élete. Mégis minek kell még történnie, hogy elkezdődjön a jogosítvány megszerzése utáni felelősségteljes gondolkodás? Ahol apuka nem a legmenőbb autót veszi meg az idióta gyerekének, hanem beül mellé és megtanítja neki, mi is az a felelősség.” Dunai Ede író szintén felfoghatatlannak tartja, hogy családok életét teszik tönkre a száguldozók. „Hogy mit lehetne ellenük tenni? Mondjuk szigorítani a törvényeken. Elém került drága barátom, a Diósgyőr és a Ferencváros egykori labdarúgójának a gyilkosa, H. Szilveszter ítélete, aki miután bedrogozva és jogosítvány nélkül vezetve letarolta a szabályosan közlekedő barátom autóját, azonnal megölve őt, mindössze két év fogházat kapott. Nevetséges", írta. 

A legszörnyűbb a gyermekhalál 

Nincs szörnyűbb annál, amikor gyermek, illetve nagyon fiatal ember is van az áldozatok között egy balesetnél, ezt mondja Pintér József baleseti helyszínelő, aki a hasonló tragédiák megelőzéséért, az emberi méltóság megőrzésével, fiatalokat érintő halálos balesetekről is állított össze kisfilmet

Fotó: Kovács Erika/Napló

Zokogva borult az édesanya halott gyermekére, és földöntúli hangon kiáltotta Ajkán: „Drága kisfiam, a mindenem voltál”. Egy másik esetben az apa azt mondta, „a mindenem volt a fiam!” Szörnyű volt, ahogy az anya sokkos állapotban akkor is fogta fia kezét, amikor a fiatalt koporsóba tették az úton. Megtörtént, hogy fának hajtott egy autó, amelyben három nagyon fiatalember halt meg Pápa közelében. Tapolcánál a vasúti sínre hajtott egy sofőr, amikor érkezett egy vonat, az ütközés négy fiatal halálát okozta. Egy friss jogosítványos autós motorosok közé hajtott Veszprém közelében, a balesetben egy fiatal nő szörnyethalt, a mögötte ülő lány nyakig lebénult, az utánuk érkező motorosnőnek a lábai annyira megsérültek, hogy sokáig nem tudott járni, pályát kellett változtatnia, anyagilag tönkrement, szülei tartották el. Néhány eset a sok borzalom közül, mely sajnos csaknem naponta megtörténik az utakon. Pintér József baleseti helyszínelő az életét tette fel arra, hogy kisfilmjeivel, közte fiataloknak, időseknek összeállított is van, járja az országot, és bemutassa, felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek zöme megelőzhető, ha az ember odafigyel a közlekedésre, a biztonságra. József nem véletlen mutatja fel előadásain a "baleset" feliratú táblát. A közlekedési balesetek leggyakoribb okozói a biztonsági öv hiánya, az alkohol, a felelőtlenség, az elalvás, a gyorshajtás és a sofőr telefonálása. Legutóbb 1000. alkalommal mutatta be kisfilmjét, ezúttal a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, ahol a képsorok bemutatták, egy felelőtlen pillanat, egy rossz döntés örökre tönkreteheti az emberek, a családok, a hozzátartozók életét. Ilyen volt például, amikor egy négyéves kislány, mivel nem gyermekülésben utazott, a balesetnél 36 métert repült, majd sajnos szörnyethalt. – Minden gyermek arcára, nevére pontosan emlékszem. Amikor az ember helyszínel egy tragédiánál, a feladatra figyel, aztán este, amikor egyedül maradsz és leoltod a lámpát, na az nagyon kemény! – fogalmaz József. 

A felelőtlen sofőrök ellen, különös tekintettel a halálos balesetekre, mely legutóbb az ismert színésznő kisgyermekét is érintette sajnos, az egész ország megmozdult, az egyik portál közölt ezekből a véleményekből: „Az autóm fenekébe számtalanszor villognak bele luxusjárgányok száznyolcvannal a pályán, amikor tökéletesen szabályosan előzök a kis elektromos autómmal (amivel 130-nál nem tudok gyorsabban menni és nem is akarok). Ismertem olyat, aki folyamatosan beállva vezetett, és úgy gyorsulgatott, mintha nem számítana semmi és senki. A rendőrök többször elkapták, de különösebb büntetést nem kapott. És mit kapnak ezek a semmirekellő véglények? Felfüggesztettet, pár évet, egy évtized eltiltást, pénzbüntetést, amit lazán kiköhög, egy jó ügyvédet, bokaperecet az otthoni kényelemben, néhány sor kicsikart, megjátszott megbánást. Mik vagytok ti, gazemberek? Honnan jöttetek? Mikor hagyjátok ott a fogatokat ti az ártatlanok helyett? Miért nincs ez soha fordítva? Mert a ti kocsitok ki van bélelve, mert az sokkal drágább, erősebb, az nem úgy törik?” áll az írásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!