Emberéletet követelt az óvatlanság

2021.02.08. 07:00

Autóbusszal ütközött a betegszállító Veszprémben, egy asszony meghalt

Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt állítottak bíróság elé egy 46 éves férfit, aki figyelmetlenül autóbusz elé hajtott. Egy asszony a baleset után egy héttel meghalt.

Mátételki András

bíró ill

A büntetlen előéletű R. Cs. 2019. október 10-énadélutáni órákban betegszállító autóval vitt haza két személyt, amikor bekövetkezett a súlyos baleset. A Ford Tranzit a Hunyadi utcában közlekedett, amikor a Dugovics utcai kereszteződéshez érve nem adott elsőbbséget. A vádlott nem vette figyelembe a kötelező elsőbbségadást jelző táblát, mert rövid időre hátrafordult az utastér felé. A busz vezetője, aki tíz utast szállított, vészfékezett, azonban így sem tudta elkerülni a balesetet: a Ford bal hátuljának csapódott. A betegszállító kisbusz 8,4 métert sodródott előre, majd villanyoszlopnak csapódott. Ennek következtében a tolóajtó kinyílt, amelyen át kizuhant a földre a biztonsági övet nem használó asszony. A 77 éves asszonyt eszméletlen állapotban a megyei kórházba szállították egyebek között agyzúzódással, betört homlokkal. Egy héttel később elhunyt. A bírósági ítéletben megállapították: amennyiben használja a biztonsági övet, túlélte volna a balesetet.

A Veszprémi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt R. Cs.-t jogerősen egy év két hónap fogházbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A férfit nyolc hónapra eltiltották a B kategóriás járművezetéstől, s köteleztéka354 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!