Tágabbra nyitják a kaput az ökológiai gazdálkodás felé

2024.08.14. 12:00

Tornai Tamással a Somlói Napokról és a borvidék sikereiről

Negyven évvel ezelőtt rendezték meg az első Somlói Napok rendezvényt, mely az elmúlt hétvégén is a gyönyörű hegy és az ottani kiváló borok, gazdák, a szüret kezdetének ünnepe volt – összegzett Tornai Tamás, a Somlói Borvidék és a Balaton Borrégió elnöke, aki köszönettel beszélt a szervező somlóvásárhelyi önkormányzat munkájáról.

Kovács Erika

Kitörni a „majd felülről megoldják” örökkévaló várakozásból: a Somló környékén élők úgy gondolták, saját kezükbe veszik a sorsukat. Rendbe teszik a „hegyet”, és egy kicsit a saját életüket is. Mindez 40 éve történt. Megünneplendő a kezdeti sikereket, 1984-ben megszervezték a Somlói Napok rendezvényét. Az akkori fő szervező, Tornai Endre a Somló Baráti Kör elnöke volt – emlékeztetett fia, Tornai Tamás, akivel nem csak az elmúlt hétvégi rendezvényről beszélgettünk.

Tornai Tamás, a Somlói Borvidék és a Balaton Borrégió elnöke szerint a Somló is nagy szerepet játszik Magyarország kedvező megítélésében, pezsgő idegenforgalmában, kitűnő borászatában
Fotó: Kovács Erika/Napló

– Mi változott az elmúlt 40 évben?

– Semmi és minden. A tekintetben semmi, hogy ma is rengeteg feladat vár megoldásra, negyven éve és ma is a szüret kezdetén tartjuk a rendezvényt. Igaz, akkor több mint egy hónappal később vonultak a hegyre a gazdák ünnepelni. Egyébként pedig minden megváltozott. Az éghajlat, a fajták, a tulajdonosi szerkezet, a természeti és társadalmi környezet, gondolkodásunk a talajról, növényvédelemről, munkáról, életről. Akkor „csak” a termelésről kellett jó ismeretekkel, képességgel rendelkezni, míg ma érteni az értékesítéshez és a marketinghez legalább akkora érték.

– Kiemelkedő sikereit minek, illetve kinek köszönheti a Somlói Borvidék?

– A különleges termőhelyi adottságok, illetve a terroir, lehet hallani gyakran, de sokkal többről van szó! Bár elvitathatatlan a Somló – ide értve a Ság-hegy és Kissomlyó termelési körzetet is – adottságainak szerepe, sok egyéb tényező is jelentősen közrejátszott. Ilyen például a nyitottság, hiszen sok más „bezárkózó” borvidékkel szemben a somlói gazdák befogadták a távolról érkezőket, a letelepedni vagy befektetni szándékozókat. A sikerek valóban imponálóak. A nagy nemzetközi versenyekről területarányosan tízszer annyi érmet hoznak haza a somlói gazdák, mint az utánuk következő legsikeresebb borvidék.

– A szerénység vezérli, hogy nem említi saját sikereiket, ugyanis boraik világversenyek győztesei.

– Hegyközségi elnökként a tejes közösséget képviselem. A Tornai Pincészet persze e tekintetben is jelentős múlttal bír, hiszen a ’80-as évek elején kezdtünk saját néven palackozni, a’90-es évek elejétől nemzetközi versenyekre járni, 2001-től nemzetközi szinten aranyérmeket nyerni, és a legutóbbi tíz évben hatszor is megszerezni a legjobbnak járó Trophy (trófea) díjat a világ legnagyobb borversenyén.

– Mi a legfőbb célja a Somlói Bornapoknak?

– Az ünneplés! Mert ünnepelni kell. Már megünnepeltük az év legrövidebb éjszakáját, a Somlói Napokkal megünnepeljük a termelőket és a somlói bort, októberben a legfontosabb fajtánkat, a juhfarkot, november végén az idei évjáratot. Komolyabbra fordítva a szót, bejelenthetjük, hogy a 2024–2025-ös borpiaci évtől, azaz a most szüretelendő szőlőből készült boroknál már az új termékleírás alkalmazandó. Ezzel pedig még tágabbra nyitjuk a kaput az ökológiai gazdálkodás felé. Megnyílik az út a Superior minőségi kategória alkalmazására, és Somló eredetmegjelöléssel készülhetnek „natúr” és „narancs” borok. Emellett ünnepelhetjük azt is, hogy a 8-as számú főúton utazók gyönyörködhetnek a Somló látványában, mert összefogással sikerült megszabadulni a bozótos növényzettől. Ráadásként az út másik oldalán nemrég megnyílt üzlet teraszáról is nagyszerű panoráma tárul az ember elé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!