A szilvának 700 forint kilója

2024.08.24. 11:00

Azért lettem őstermelő, hogy a három gyerek tudjon a gyümölcsösben játszani

Ez a szilva öntermékeny fajta, magyarázza Csepreginé Major Éva siófoki családi gazdálkodó pénteken délelőtt a veszprémi vásárcsarnok piaci forgatagában. Öntermékeny?, kérdezek vissza. Igen, válaszolja. Porzóként működik, tehát bármilyen szilvafához hozzá lehet ültetni, és mivel öntermékeny, minden évben fix a termése.

Juhász-Léhi István

Mindegy, hogy szárazság volt, azt öntözéssel ellensúlyozták, és ezért nagyobbak a szemek, mutatja a csinos Stanley szilvákat Éva, ami a világon az egyik legelterjedtebb szilvafajta és talán az egyik legjobb fajta. Azért is, mert többnyire fix a termése. 

A csinos stanley szilva a világon az egyik legelterjedtebb szilva fajta
A csinos Stanley szilva a világon az egyik legelterjedtebb szilvafajta
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A szilvatermés attól függ, hogy mennyi csapadékot tud felvenni és mennyi gyümölcs van a fán – mondja Éva, aki az árakról is szívesen beszél: 700 forint kilója, ám, ha ládával viszi valaki, 650 forint/kilogrammért tudják adni. Közben jönnek a vevők, viszik a szőlőt is, merthogy az is van a standon.

– Csak rezisztens szőlőkkel foglalkozom, azért, mert növényvédelmet még a rezisztens szőlőfajták is igényelnek. Nincs olyan, hogy nem – közben mutatja, hogy az ott a Helikon szépe, míg hátul, az apróbb szemű a Zala gyöngye. – A Helikon szépe egy muskotályos szőlő, a Zala gyöngye a saszlához hasonlít, egy vékonyabb héjú, pattanósabb, ám közös bennük, hogy fixen terem mindegyik.

Éva közben elárulja azt is, hogy másfél évtizede lett őstermelő. Hogy miért? Azért, hogy a három gyermek tudjon a gyümölcsösben játszani.

Csepreginé Major Éva siófoki családi gazdálkodó Fotó: Nagy Lajos

– Az év februárban kezdődik, akkor metszünk, négy hektáron termelünk. A szilvát, a szőlőt és a meggyet lehet a hidegben metszeni, viszont az őszibarackot csak virágzásban, hogy ne kapjon fertőzést a gyümölcs – mondja Éva. 

Éváék földje a kiliti szőlőhegyen van, ahol szilva, kajszibarack, cseresznye és meggy terem, valamint szőlő. – Külön van meggyesünk is fél hektáron, ugyanakkor ezenkívül van helye a magyar kajszi fajtának is, mert az se szabad, hogy keveredjen a többivel. És külön van a fehér őszi, mert a fehér húsú őszibarack nagyon érzékeny, több permetet igényel, ugyanúgy, mint a kopasz barack – teszi még hozzá a siófoki családi gazdálkodó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában