Borászat

2024.07.03. 11:30

Negyedszerre is az év fiatal borásza

Még járni sem tudott, de már traktoron ült Fodor Gábor, aki immáron negyedszer nyerte el az Év Fiatal Borásza Díjat.

Tóth B. Zsuzsa

A Fodor család esetében beszélhetnénk szerencsés egybeesésről, ami borászati sikereiket, köztük az Év Fiatal Borásza cím négyszeres elnyerését illeti, csakhogy mindehhez nagyban hozzájárult a négyfős család minden tagjának szorgalma, kitartása is.

Fodor Gábor negyedszerre is megkapta az Év Fiatal Borásza címet
Fodor Gábor negyedszerre is megkapta az Év Fiatal Borásza Díjat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Fodor család ősi pincéje 1858-ban épült Aszófőn, a Vörösmáli-dűlőben. Azóta a család több generációja dolgozott a Balaton-felvidéki területeken a borvidékért, a kiváló magyar borokért. Nagy becsben óvták a pincét, amelyet azóta műemlékké nyilvánítottak. Ma már a mindszentkállai szőlőterületekhez közel, Szentbékkállán folyik a feldolgozás. A család legfiatalabb tagja, Fodor Gábor mutatta be lapunknak a pincészetet. A mindössze harmincesztendős Gábor egyre aktívabban vesz részt a családi gazdaság életében, igyekszik mentesíteni a terhek alól az édesapát. Ugyanakkor nővére, Dorina édesanyjukkal a kereskedelmi és marketingfeladatokat végzi, szintén szőlész-borász mérnökként.


Széles fajtaválasztékkal dolgoznak


A Fodor Borbirtok széles fajtaválasztékkal dolgozik, fehér-, rozé- és vörösborokat is készítenek. Fehér- és rozéboraik reduktív technológiával készülnek, többségükben a könnyedség és gyümölcsösség dominál. A cél, hogy a fajtából származó elsődleges aromákat megőrizzék ezen borok esetében, valamint, hogy a legkiemelkedőbb borokat fahordóban is érleljék. Ezek a magas minőségű tételek hűen tükrözik a termőtáj sajátosságait. 12 hektáron gazdálkodnak a Balatonfüred–csopaki és a Balaton-felvidéki borvidéken. Az elmúlt években területeik legnagyobb részét újratelepítették. Az olaszrizling, rajnai rizling, Irsai Olivér, chardonnay, szürkebarát, furmint, kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt évente több mint ezer hektoliternyi bort ad – mondja Gábor.  

A világ egyik legnagyobb elismertségű és presztízsű versenyén, a Vinalies Internationalesen a 2023-as Balatoni Irsai Olivér aranyérmet, az évjáratból az Aszófői Cabernet Sauvignon Rozé ezüstöt kapott. A VinAgora Nemzetközi Borversenyen három 2023-as borukat is aranyéremmel jutalmazta a zsűri. Az Aszófői Chardonnay, a Balatonfüredi Irsai Olivér és az Aszófői Cabernet Sauvignon Rozé nyerte el az elismerést. A reduktív borok közül az olaszrizling is szépen szerepelt, az országos újborversenyen pedig a top 20-ban volt a borbirtok négy bora, köztük a chardonnay, amely Berlinből aranyérmet hozott. 
 

Hosszan sorolhatnánk a díjakat 


Sorolhatnánk még hosszasan a borversenyeken elért díjakat, de az sem kevésbé fontos, hogy Gábor immáron negyedszer nyerte el az Év Fiatal Borásza Díjat  a Szent Orbán-napi hegyközségi borversenyen elért eredmény alapján. 
 – A díjra a szüleim talán nálam is büszkébbek. Sokat tanultam tőlük, ma is együtt dolgozunk. Számomra minden borunk nagyon kedves, hiszen mindegyik mögött rengeteg munkánk van. Ha ki kell emelni egyet, az talán a 2021-es hordóban érlelt olaszrizling lehet. Ez a bor a londoni Decanter World Wine Awards versenyen ezüst-, egy berlini megmérettetésen aranyérmet kapott. A Magyar Tudományos Akadémia borává választották idén, és még további három díjat kapott. A következő évjárata ugyanilyen szép lett.
Az olaszrizling rendkívül népszerű és sokszínű. Készülhet belőle reduktív gyümölcsös bor, de hordós is, és késői szüretelésű ugyancsak – vallja Gábor, aki szerint a borászszakma népszerűbb már, mint 10-15 éve volt. Sőt, divatszakma lett. – Én ebben nőttem fel, beleszerettem. Talán akkor kezdődött, amikor még alig tudtam járni, és édesapám ráültetett a traktorra. Az nagyon megtetszett, akárcsak a miliő. A nyári szüneteket iskolás koromban itt töltöttem a szőlőben, és már akkor érdeklődtem a gépek működése iránt is. Műszaki beállítottságú vagyok amellett, hogy érdekel a szőlő és a borok világa. A gépeket szerelem, ha kell, hiszen így lehet rugalmas az ember ebben a szakmában. Nem lehet mindig a szerelőre várni. Mi itt, a családban elosztjuk a munkát, ami néha kicsit sok. Mint most, hiszen nagyon hajt a szőlő, két héttel korábban érik minden, augusztus elején valószínűleg elkezdjük az irsaiszüretet. Közben palackozni egész évben kell. Szinte teljes mértékben gépesített a borászat, még az előmetszés terén is, így ott szintén jóval kevesebb kézi munkára van szükség – mondja Gábor. Közben a palackozóba kísér, ahol szorgos kezek dolgoznak – A borok nagy részét az aszófői vinotékában értékesítjük, külföldre nagyon kevés megy. A piacra betörni minőséggel lehet csak, ezért nevezünk sok versenyre. A fogyasztók véleménye nagyon fontos, de a nemzetközi és országos eredményekre szintén támaszkodunk – mondja Fodor Gábor.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában