Szedj többször – csak ne maradjon a tányéron!

2024.03.06. 07:00

Több szempontból előnyös az újfajta menza az iskolákban

A svédasztalos, szabad szedéses menzát a vármegyeszékhelyen két oktatási intézményben – a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolában és a Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában – vezették be. Az eddigi tapasztalatoknak jártunk utána.

Benkő Péter

Országos szinten eddig negyven intézményben alakította át a menzákat a közétkeztetés, hogy a fiatalok maguk döntsék el, miből mennyit esznek. Így ma tizenkétezer gyermek részesül szabadszedéses étkeztetésben. Egyféle leves, kétféle főétel és egy hideg szortiment a kínálat része, utóbbi saláták, egyéb zöldségek, felvágottak, sajt, lekvár, kenyér. – A közétkeztetés szerepe ugye kettős. Egyrészt kielégíteni a különböző korú, nemű, fizikai igénybevételű gyermekek élettani igényeinek megfelelő energia- és tápanyagszükségletét, másrészt kedvező irányba befolyásolni táplálkozási szokásaikat korszerű, változatos ételek, élelmiszerek, ételkészítési eljárások megismertetése és megkedveltetése révén, úgy, hogy az ételek mennyiségileg, minőségileg a korcsoportok elvárásainak megfeleljenek – tájékoztatta lapunkat Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója, aki elmondta, étlapjaikat gasztronómiai igazgatójuk irányítása mellett dietetikusaik közreműködésével készítik, szem előtt tartva a hagyományos magyar ízeket, a területi sajátosságokat, a szezonalitást. – Figyelembe kell vennünk a közétkeztetésre vonatkozó rendelet táplálkozás-egészségügyi előírásait, amely tartalmazza az egy adagra vonatkozó felhasználandó nyersanyagok mennyiségét, az adagolási útmutatót, korcsoportonként meghatározza a napi energiaszükségletet és egyes élelmiszerek felhasználási gyakoriságát – mondta el.

Fotó: Hungast

Megtudtuk, a magyar vagy hazai feldolgozású termékeket preferálják, illetve a friss, alacsony feldolgozottsági fokú, valós élelmiszereket részesítik előnyben. – Tisztában vagyunk azzal, hogy az ízlés szubjektív, így nem életszerű abból kiindulni, hogy mindig mindenkinek ugyanannyira fog ízleni egy-egy étel. Tapasztalataink szerint az új ízek, a megszokottól eltérő ételek elfogadtatása többszöri kóstolással érhető el. Erre máris erőteljes a visszacsatolás, mert olyan ételféleségek, melyek eddig határozottan a „nem szeretem” kategóriába tartoztak, a gyerekek meg sem kóstolták, most jól fogynak. Minden bizonnyal a szabad választás is szerepet játszik ebben. Magam, gyakorló apaként azt mondom, az a jó ebéd, amelyet elfogyaszt a gyerek. Sokkoló adat, hogy ma Magyarországon évente fejenként ötven kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik a közétkeztetésben. Ez mutatja, hogy a fogyasztói szokások olyan mértékben változtak, amely a sok évtizedes menzai étkeztetés teljes megreformálást tették szükségessé.

– A szabad szedéses tálalás megoldás az iskolákban is felgyorsult életre, az étkezési idő beszűkülésére. A rendszert egy éve kezdtük tesztüzemben országszerte, s a fogyasztói, szülői és pedagógusi elégedettségnövekedés, a negyven százalékkal csökkenő élelmiszer-hulladék miatt kijelenthető, hogy ez az irány helyes az egészséges táplálkozáshoz. A változatos étrend hagyományos tálalási módszerrel kevésbé hatékony, a gyermekek gyakran kóstolás nélkül vittek vissza bizonyos ételfajtákat. A szabad szedéses menzán többször lehet szedni, mindössze annyit kérünk, hogy az étkezés végén üres legyen a tányér – zárta szavait Enyedi Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!