Fórum Litéren

2024.03.27. 20:00

Magyar mezőgazdaság – most valóban nagy a tét!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumot tartott az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra. A fórumot Litéren, az Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtárban rendezték március 27-én.

Benkő Péter

Köszöntőjében Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém vármegyei elnöke elmondta, a fórum érinti a kiterjesztett gyártói felelősségrendszert, az induló és később érkező mezőgazdasági beruházási támogatásokat, szó esik a jelenlegi uniós álláspontról, illetve egy, a magyar gazdák előtt álló óriási lehetőségről.

Sövényházi Balázs, Font Sándor és Kontrát Károly a fórumon
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A fórumon megjelent Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő, aki elmondta, soha ennyi agrártámogatást nem kaptak a magyar gazdálkodók, mint most. Több mint háromszoros növekedésről beszélhetünk a korábbihoz képest. – Ez kizárólag a kormány döntésének köszönhető, az unióból érkező pénzekhez ugyanis nemzeti kiegészítő támogatás adható. Utóbbit 2020-ban nyolcvan százalékra emeltük, megteremtve a vidékfejlesztési pályázatok rendkívüli pénzügyi alapját. A döntést akkor egyebek mellett a Green Deal (európai zöld megállapodás) 2023-as elindítása is indokolta.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Font Sándor hangsúlyozta, a kormány a magyar gazdák által termelt élelmiszer-alapanyagok feldolgozására ösztönzi a gazdálkodói csoportokat, minél magasabb szintre emelve a hazai élelmiszer-feldolgozottságot. Másik célként az állattenyésztés további támogatását jelölte meg, hiszen a termelés erősen eltolódott a növénytermesztés irányába. Majd a háborúról, az arra adott uniós válaszról szólva rámutatott, elképzeléseiket keresztülhúzta, hogy az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek vonatkozásában az országra már úgy tekint az unió, mint ha tagország lenne. – Ezt tetézte, hogy Ukrajna korlátlanul exportálhat agrártermékeket az unióba, ami hazánkat is érinti. Az ukrán gazdaságok méretre hatalmasak, százezer hektáros nagyüzemekről beszélhetünk, viszont szigorú szabályaik nincsenek, ellentétben például velünk, hiszen unión belül az ukrajnaival összevetve igen szigorú a szabályozás – mondta el. – A kormány védekezik az Ukrajnában termelt áruk importja ellen, védve a magyar gazdákat. Humanitárius segítésben partnerek vagyunk, de nem olyan áron, hogy saját gazdálkodóinkat tönkretegyük. Félő, ha Ukrajnát „behúzza” az unió, s belső tagként egymaga kapja meg az agrártámogatások harminc-negyven százalékát, azzal új helyzet áll elő – fejtette ki aggályait Font Sándor. 

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Majd a magyar gazdák figyelmét hívta fel arra, hogy a mostani, soha nem látott pénzügyi támogatások mellett gondolkodjanak elmenni a feldolgozás irányába vetőmagok, kertészeti növények előállításával, az állattenyésztés erősítésével, hiszen ezekben a szegmensekben van kereslet.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A fórumon szintén jelen lévő Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője megerősítette, történelmi lehetőség előtt állnak a hazai gazdálkodók, olyan erővel támogatja őket a kormány, ami lehetőséget ad a megújulásra, megfelelve az újabbnál újabb kihívásoknak, hiszen most valóban nagy a tét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!