Megnőtt az igény a nyugdíjas munkavállalókra

Az elmúlt egy évben a korábban munkát vállaló nyugdíjasok többsége nem dolgozott. A növekvő átoltottságnak köszönhető nyitás miatt azonban robbanásszerűen megnőtt az igény az újrafoglalkoztatásukra, ezért a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet számít rájuk a következő időszakban is.

Molnár Sándor

Gulyás Barbara ügyfélszolgálati referens és Dolgos Attila elnök a szövetkezet veszprémi irodájában

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Dolgos Attila elnök elmondta, hogy mivel az oltási protokoll alapján először az időseket oltották be, így a tagságuk mintegy nyolcvan százaléka már be van oltva. Ennek köszönhetően egyre bátrabban és egyre gyakrabban érdeklődnek a nyugdíjas-szövetkezetnél munka után, amire most szükség is van a megyében.

– Az elmúlt három hétben azt tapasztaljuk, hogy robbanásszerűen megnőttek az igények a partnercégeink részéről, és új szerződéseket is kötünk szép számban. Beindult a kiskereskedelem, az élelmiszeripar, a kis- és középvállalkozások, megnyitottak a teraszok, és védettség esetén már beltéren is látogathatók a vendéglátóhelyek, ezzel már a Balaton-part is ébredezik. Éppen ezért úgy látom, hogy nagyon munkás nyara lesz mindenkinek Veszprém megyében – vélekedik a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet elnöke. Dolgos Attila kitér arra is, hogy nagyon örülnek ennek, mert az elmúlt egy év „alvós időszak” volt a szövetkezet életében.

A fertőzöttségi adatok javulásával és az oltottsági számok növekedésével már kezdenek mozgolódni a nyugdíjasok is, bár még sokan óvatosak az elmúlt esztendő történései miatt.

– Most azt látom, hogy annak, aki szeretne dolgozni – akár részmunkaidőben, akár nagyobb óraszámban –, a következő fél évben biztosan tudunk munkalehetőséget biztosítani. A tagjaink biztonsága érdekében azt szeretnénk, ha első körben azok vállalnának munkát, akik már megkapták az oltást, de a foglalkoztatás során a partnereink részéről nem közvetlen elvárás az oltás megléte, viszont sok helyen hetente tesztelnek – mutat rá az elnök.

Gulyás Barbara ügyfélszolgálati referens és Dolgos Attila elnök a szövetkezet veszprémi irodájában
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Nagy lesz a kereslet a nyugdíjasok iránt a nyári időszakos munkáknál, az élelmiszeripar területén a járvány idején is folyamatos volt az igény, a jó idő megérkeztével beindultak a kertészeti munkák, a kereskedelemben ugyan van egyfajta ciklikusság, de a nyári időszakban biztosan több munkavállalóra lesz majd szükség. A lehetőségek tárháza bőséges, ha valaki a szövetkezeten keresztül szeretne munkát vállalni. A megye nagyobb városai – Tapolca, Ajka, Veszprém és Várpalota – mellett sok lehetőség adódik a Balaton-parton, Füreden és Almádiban is.

– Minimális utazással elérhető olyan munkalehetőség, amelyben megtalálja a számításait a jelentkező – jegyzi meg Dolgos Attila. Az elnök hozzáteszi még, hogy a szövetkezet folyamatos kapcsolatban van a Pannon Egyetemmel, és – a társadalmi szerepvállalásuk keretében – dolgoznak a nyugdíjasegyetem szervezésén. Remélik, hogy a nyáron szabadtéren újra közösségi élményt adhatnak a nyugdíja­saiknak, akik már nagyon várják ezt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!