Várhatóan idén is erős lesz a belföld

2021.02.16. 14:00

Bizonytalan még a helyzet a pápai utazási iroda vezetője szerint

Most még sok helyről ellentétes információkat lehet hallani, így nem tudunk mire alapozni. Ha azt nézzük, hogy közel sincs az a fajta előfoglalási boom az irodánkban, ami tavaly volt, akkor az valamennyire tükrözi, hogy még óvatosak az emberek – osztotta meg lapunkkal az idei év eddigi tapasztalatait Stileth Nikoletta, a pápai N-Tours utazási iroda vezetője.

Polgár Bettina

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Stileth Nikoletta kifejtette, a tavalyi évet tekintve a március közepéig rögzített előfoglalásaik 70-80 százaléka május–júniusra semmivé vált.

– Ahogy közeledett a nyár, az utasok egyre inkább elveszítették a hitüket, hogy utazhatnak. Sok erőt adott azonban, hogy nyáron már voltak érdeklődések, akadtak, akik nagyon akartak menni, és vállalták az ezzel járó esetleges nehézségeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy aki nagyon akart, az el tudott menni. Persze voltak olyan célterületek, mint Egyiptom vagy Tunézia, ahol maga az ország zárt le, és nem is nyitotta meg kapuit. Szeptemberig bezárólag tehát volt egy kis mozgás, de ezek már nem azok a foglalások voltak, amiket realizáltunk márciusig, hanem újabb jelentkezések – magyarázta.

Mint mondta, utána jött néhány nehéz hónap, az október és a november nagyon csendes volt, ebben az időszakban főként a még vissza nem kapott pénzekkel foglalkoztak.

– Folyamatosan keresni kellett a szolgáltatókat, légitársaságokat, partnerirodákat emiatt. Egyébként még a mai napig van ilyen, bár most már csak a légitársasági pénzünk nincs meg, ami szörnyű, lassan egy év távlatából. Ezt leszámítva mindenkit kártalanítottunk – jegyezte meg. – Szerencsére a december, illetve az idei év januárja már jól sikerült, és nagyon azt éreztük az utasoknál, hogy minden mindegy, csak hadd menjenek. Ezért képesek voltak nagyon mélyen a pénztárcájukba nyúlni az emberek: Dominikára és Arubára is mentek szilveszterezni, illetve volt, aki Zanzibárra utazott – emelte ki.

Az utazási iroda vezetője hozzátette, februárban is főként Dominikára és Zanzibárra szerveznek utakat.

– Igyekeztünk az utasokkal közösen olyan célterületeket keresni, amelyek még nem tesztkötelesek, de borzasztóan nehéz a mindennapokban, hogy szó szerint percről percre változnak a szabályok. Előfordult, hogy az utasunk kis túlzással már a repülőn ült, és akkor Hollandia bevezetett egy új szabályt, ennek folytán nem tudtuk, hogyan léphet be az országba egy átszállás erejéig. Emellett voltak meglepetések is: több esetben nem a kihirdetett szabályok szerint történtek a dolgok. A szakma azonban összefogott: bárkinek bármilyen információja volt, megosztotta, mi pedig igyekeztünk minden utast száz százalékig tájékoztatni – hangsúlyozta.

Stileth Nikoletta rámutatott, az idei évvel kapcsolatban egyelőre vegyesek az érzelmek: van, aki abszolút eltökélten lefoglalta már a nyaralását, többek között Törökországba, Görögországba, Egyiptomba.

– Elég sok érdeklődést kaptunk a napokban, és nagyon sokan várják az egynapos kirándulásokat is. Egyelőre nem tudjuk, hogy mi vár ránk, de optimista vagyok, igyekszem nagyon pozitívan tekinteni az idei évre is – fogalmazott.

Stileth Nikoletta rámutatott, az idei évvel kapcsolatban egyelőre vegyesek az érzelmek: van, aki abszolút eltökélten lefoglalta már a nyaralását, többek között Törökországba, Görögországba, Egyiptomba Fotó: Polgár Bettina/Napló

Megjegyezte, sokan hirdetnek mostanában „Foglaljon nulla forintért!” akciókat, melyek keretében az utas ráér márciusban–áprilisban részle­teiben befizetni az utazást. Ez azonban megvezetheti az utazási irodákat, mert lehet, hogy tömegével érkeznek be a foglalások, majd amikor fizetni kell, és tudatosul az emberekben, hogy még mindig nem történt meg a nyitás, vagy szükséges a teszt, akkor ugyanilyen gyorsan érkeznek a lemondások is. Aki ugyanis elmenne egy kis költségvetésű, mondjuk 80 ezer forintos nyaralásra, az valószínűleg nem akar plusz 50 ezer forintot kifizetni a tesztekre, hanem inkább lemondja az utat.

– Mindig elmondjuk az utasoknak, hogy jól gondolják végig a foglalást, mert az adott nyaralás a dolgok jelen állása szerint többletköltségeket is ró rájuk. Akik nálunk lefoglalták a nyaralásukat, mind tudatában vannak ennek, és vállalják ezeket a költségeket. De persze az is lehet, hogy szerencséjük lesz, és júniustól nem kellenek tesztek – mondta.

Megtudtuk tőle, várhatóan idén is erős lesz a belföld.

– Biztosan lesznek, akik inkább a belföldi nyaralást választják, főleg, ha marad a teszt és kiszámolják, mennyibe kerülne mindez például egy négytagú családnak. Ugyanakkor nonszensz, hogy tavaly gyakran olyan árak voltak a hazai szállodáknál, amelyekből már egy külföldi nyaralás is kijött volna. Arról nem is beszélve, hogy a belföldi szállodák nem szolgálták ki az utazási irodákat, hanem hátat fordítottak, és kevés kivételtől eltekintve saját maguk értékesítették a foglalásaikat. Most pedig, hogy a szállodák sincsenek könnyű helyzetben, naponta közel ötven megkeresést kapunk, hogy foglaljunk náluk – mondta lapunknak Stileth Nikoletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!