utánajártunk

2020.11.12. 17:30

Veszprémben is bezártak az éttermek – De mi történik a street-food helyekkel?

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt életbe léptetett rendkívüli szigorítások következtében a szerdai naptól kezdve minden étterem zárva tart.

Horváth László

A frissesség nálunk elsődleges szempont, nem akarjuk feladni az elveinket

Forrás: Facebook

Felkerestünk három kisebb büfét, amelyek Veszprém szerves részét képezik. Három különböző profilú hely: egy hamburgeres, egy szabadtéri bisztró és egy pizzéria, akiknek azonban ugyanazokkal a nehézségekkel kell szembenézniük.

Markó Tamás, Tamás bátya kunyhója

- Teljesen átálltunk a kiszállításra, emellett az ablakon keresztül kiadhatjuk az ételt. Kicsikét kevesebbet keresünk majd, de valahogy megleszünk. Ami biztos, hogy az éjszakánk az teljesen megszűnt, az volt a bevételünk majdnem fele. Nem tudunk mit csinálni, próbáljuk kibekkelni, aztán reméljük, tavasszal minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Mint elmondta, napközben ugyanúgy nyitva vannak; csak a hely előtt leülni, az ételt ott megenni nem lehet, este 9-ig pedig ki is szállítanak a Netpincéren keresztül.

„Az éjszakánk teljesen megszűnt”
Fotó: Facebook

- Nem nekünk a nehéz, van három lányunk: a nagyobbik megérti, hogy idén Jézuska szűkösebben dolgozik, de a két kisebbnek hogyan mondjuk el? Jézuska is koronás lett?

Beszélgetésünk végén elmondta, némileg örül, hogy nem nagyobb, beülős éttermet vezet, látva a sorra bezáró helyek példáját.

Zahorák Balázs, Völgy Büfé

- Igazából, mivel szabadtéri hely vagyunk, ilyenkor késő ősszel már nincs betérő vendégünk, így ebből a szempontból ez minket nem érint. A kiszállítást már másfél hónapja csináljuk, ha ilyenkor sétál valaki a völgyben, és harapna valamit, vagy meginna egy üdítőt, őket már nem tudjuk kiszolgálni. Ennek a mostani rendeletnek mi nem érezzük a hatását, sokan azt mondják, mostantól többen fognak rendelni, ezt még nem tapasztaltuk, de majd meglátjuk.

Netpincéren keresztül szállítanak ki délelőttől este nyolcig.

- Kis csapattal dolgozunk,

így nem kellett elbocsátanunk senkit, hála istennek.

Mint elmondta, a forgalomban nem érzékelt komoly visszaesést. Az eddigi években is március közepén-végén nyitottak, szeptember-októberig, hiszen az időjárástól függnek. Csupán két éve álltak át arra, hogy a téli időszakban is nyitva tartsanak. Amit igazi problémának lát, hogy az ősz végi, téli rendezvények, amelyek rendszeresek voltak az elmúlt években, most elmaradnak, komoly visszaesést okozva, ez már a tavaszi események hiányában is érződött.

Ilyenkor késő ősszel már nincs betérő vendégük
Fotó: balatontelevizio.hu

- Ha őszinte vagyok, vírushelyzet ide vagy oda, magunkra kell koncentrálnunk, a büfé normál esetben bezárna novemberben és tavasszal nyitna. Ezt nem befolyásolja a járvány, ami inkább, hogy mind többen maradnak otthon, és főznek, nem ételt rendelnek. Amiben bízok, hogy tavaszig elmúlik ez a helyzet. Ha most akarnánk átállni kiszállításra nem biztos, hogy sikeresek tudnánk lenni, így szerencsés, hogy már korábban átálltunk erre a rendszerre.

Antal Szabolcs, Veszprémium

- Mi sosem gondolkodtunk kiszállításban, mert a termék megkívánja, hogy minél hamarabb megegyék. A frissesség nálunk elsődleges szempont, nem akarjuk feladni az elveinket. Hiszen az ember el szeretné adni a termékét, de nem mindegy a minőség. A mostani rendelet megengedi, hogy elvitelre készítsünk ételt, úgyhogy ez valamilyen szinten megmentett minket. Hogy ez hosszú távon, hogy működhet, az megint más kérdés.

- Szerdán kipróbáltuk, a bejáratba tettünk egy asztalt a pénztárgéppel, így senki nem tudott bejönni a helyiségbe, a rendeléseket pedig két perces átlaggal el tudjuk készíteni. Előre nem szeretnék felvenni rendelést, még most sem. Érkezési sorrend van és vendéghívó rendszer, de mindig a legfrissebbet akarom a vendégeknek adni.

A frissesség nálunk elsődleges szempont, nem akarjuk feladni az elveinket
Fotó: Facebook

Antal Szabolcs elmondta, folyamatosan ötletel. Új lehetséges termékeken, másfajta kiszolgálási rendszeren, hogy hogyan kerülheti el a sorban állást.

- Az üzlet gazdasági tervezhetősége még nehezebb lett. Rendeljek vagy ne rendeljek alapanyagot, el fogom-e tudni adni, fel tudom-e használni majd, a beszállítóknak is nehéz, a vendéglátósoknak is bonyolult. Jövő hét kedden nyitok ki újra, addigra mindenki kicsit jobban megszokja a helyzetet. Csak abban reménykedem, hogy nem lesz szükség további szigorításra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!