Jó lehetőség azoknak, akik gyarapítanák a tudásukat

2020.09.09. 11:00

Támogatással szerezhetnek új szakmát Veszprémben

Támogatott mesterképzéseket és vizsgákat indítottak a megyei kereskedelmi és iparkamarák augusztus végén.

Molnár Sándor

Fotó: pixabay.com

A tanfolyam, valamint a vizsgadíj finanszírozására – korlátozott létszámkeretig – komoly támogatás állt rendelkezésre, ami jó lehetőséget biztosított mindazok számára, akik szerettek volna új szakmai tudásra szert tenni. A támogatás odaítélésének volt egy alapvető feltétele: a jelölteknek részt kell majd venniük a szakképzésben tanulók gyakorlati képzésében.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2020-ban összesen 18 jelentkező részére szervezett mesterkurzusokat. Augusztus végétől tizenegy fodrász és hét kőműves szakember vesz részt a 180 órás képzéseken, amelyek három nagy tematikai egységre tagolódnak.

A szakmai modulok jellemzően 110 órásak, a pedagógiai módszertani modul 40, míg a vállalkozásvezetési modul 30 órát tesz ki a képzések során. A Veszprémben zajló kurzusok előreláthatólag 2020 novemberének végére fejeződnek be.

A képzés és a vizsga támogatott formában valósul meg, vagyis a résztvevőknek csupán a 20 százalékos (82 ezer forint) önrészt kell befizet­niük, a fennmaradó 80 százalékot (395 ezer forint) pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által – a 2020. évi szakképzési és felnőttképzési feladatok ellátására – megkötött támogatási szerződés biztosítja.

Rábai Veronika, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai koordinátora elmondta, hogy a mesterképzés elválaszthatatlan része a szakképzésnek. Ez a képesítés azt igazolja, hogy az adott szakmai területen egy magasabb színvonalú tevékenység megvalósítására képes a szakember, valamint példamutatást jelent a többi szakmabeli számára. Mestercím birtokában oktatóként is dolgozhat valamelyik duális képzőhelyen, illetve saját vállalkozásában. Az idei mesterképzés izgalmasan alakul, mivel a képzés módszertanába és a vizsgáztatásba is új elemek kerültek.

2020 februárjában egy kormányrendelet értelmében a korábbi mester-követelményszintek hatályukat vesztették, ami a felkészítő tanfolyamok és vizsgák szervezésének átmeneti szüneteltetését eredményezte. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértői hozzáfogtak a mestervizsga követelményeinek átdolgozásához. Az elmúlt hónapokban a mesterképzés területén kidolgozták az új módszertani alapokon nyugvó képzési és kimeneti követelményeket (KKK), a képzési programokat és a vizsgafeladatokat, amelyek jelentősen megváltoztatják a mesterképzés szemléletét és a vizsgáztatás tartalmi felépítését.

Két szakmában indítottak mesterképzést megyénkben augusztus végén Fotó: VKIK

A bevezetésre kerülő tanulási eredmény alapú (TEA) Képzési és Kimeneti Követelmények célja, hogy először a képzés végére elsajátítandó tudást, képességeket, kompetenciákat és attitűdöket határozza meg, és ehhez igazítja a teljes tanítási, illetve tanulási folyamatot. A képzési programok tartalma rugalmasan illeszkedik a kimeneti követelményekhez. Ezenkívül a követelmények olyan új számonkérési elemeket is tartalmaznak, mint például portfólió bemutatása vagy projektfeladat elvégzése, illetve a vizsgázók digitális kompetenciáinak felmérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!