2020.06.23. 11:00
Beérett a magyar sárgadinnye
Már kapható a fóliában termett magyar sárgadinnye az áruházakban és a piacokon, néhány hét múlva pedig – nagyobb mennyiségben – a szabadföldi is elérhető lesz. A legjelentősebb termőkörzet Bács-Kiskun megyében található, az időjárási anomáliák miatt pedig egyre többen térnek át a biztonságot jelentő fóliasátras termelésre – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.
A magyar dinnyeszezon idén nyáron is a sárgadinnyével indul
Fotó: Pixabay
Hazánkban sárgadinnyét – a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján – mintegy 525 hektáron termesztenek idén, a termőterület közel 5 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. A szakemberek 2020-ra 16–18 ezer tonna körüli termésmennyiséggel számolnak, de ezt az időjárás még jelentősen befolyásolhatja. A hazai sárgadinnyeszezon várhatóan szeptember végéig eltart majd.
A sárgadinnye-termőterületek nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található. Emellett pedig jelentős területek vannak még Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, míg a többi területen szórványosan, jellemzően a görögdinnye-termelés mellett foglalkoznak sárga- dinnyével.
Magyarországon általában két sárgadinnyefajta termesztésére specializálódtak a termelők. Az egyik a kantalup fajtakör, melyek erőteljes fejlődésűek, nagyfokú ellenállósággal, sok esetben pulton tarthatósággal, jó szállíthatósággal, megújuló képességgel és termőképességgel rendelkeznek. A kantalup dinnyék enyhén gerezdelt héjúak, általában jellegzetes narancssárga hússzínűek, és az összes hazai termelés mintegy 80 százalékát adják.
A másik jellegzetes fajta idehaza a gália típusú dinnyék csoportja, mely gömbölyű termésű, hálómintázatú, recézett termésfelületű, egyben a legrövidebb tenyészidejű fajtacsoport. A fogyasztók körében a zöld hússzín és az intenzív édes íz okán a legtöbben cukordinnyeként ismerik, ez adja a hazai termelésünk fennmaradó 20 százalékát. A magyar sárgadinnye-termelés közel 95 százaléka belföldi piacra jut, a sárgadinnye exportja a termék sajátosságai miatt egyelőre csak nagyon kis mennyiségben indult meg.
A fogyasztói igények változása miatt a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5–2 kilogrammos gyümölcsöket részesítik előnyben, ehhez igazodott már a termelés is.
A sárgadinnye fogyasztását magas víztartalma mellett kiemelkedő rost- és vitamintartalma is ajánlottá teszi. Beltartalmi értékeinek köszönhetően emésztést segítő, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így a sárgadinnye-fogyasztással az immunrendszerünket is támogatjuk.
A magyar dinnyeszezon idén is a sárgadinnyével indul, előzetes becslés szerint a görögdinnye július 10-e körül kerül a piacra.