Informatikai fejlesztések

2020.02.20. 07:00

Egyszerűbb és gyorsabb ügyintézés a bíróságokon

Egyszerűbbé vált az ügyfelek bírósági ügyeikhez való hozzáférése a közelmúltban befejeződött informatikai fejlesztéseknek köszönhetően.

Marton Attila

20200214 Veszprém Törvényszék Beszélgetés Maka Mária kollégiumvezetővel a Digitális Bíróság Projektről Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az európai uniós Közigazgatás és Közszolgáltatás Operatív Programban (Köfop) 2018 januárjában indult el mintegy féléves előkészítést követően a bíróságok digitalizációját elősegítő projekt. Az Országos Bírósági Hivatal által elnyert 2,5 milliárd forintból megvalósított nagyszabású fejlesztés gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé az elsőfokú polgári és büntetőjogi perekben, valamint az ezeket elbíráló másodfokú eljárásokban – mondta el a Naplónak nyilatkozva Maka Mária, a Veszprémi Törvényszék kollégiumvezetője, az országos Digitális Bíróság Projekt szakmai vezetője.

A lakosságnak a legfontosabb változás, hogy egyszerűsödött a bírósághoz való hozzáférés: a hét minden napján 0–24 óráig ingyenesen, személyes megjelenés nélkül, online hozzáférhetnek a bíróság ügyfelei a lényeges információkhoz, emelte ki Maka Mária. Mivel a bíróságok nyitvatartási ideje korlátozott, ezért nagy segítség az ügyfeleknek az elektronikus ügyintézés a korábbihoz képest, amelynek révén gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket.

– A Digitális Bíróság Projekt legfőbb célja az adminisztrációs terhek csökkentése volt, az ügyfelek számára lehetővé vált, hogy elektronikus úton tartsanak kapcsolatot a bírósággal, az ügyvédek pedig hozzáférhetnek az iratokhoz anélkül, hogy a bíróságra mennének – fogalmazott Maka Mária. A digitalizáció a bírósági dolgozóknak is segítséget jelent, mert például nem kell hazavinniük az iratokat.

Maka Mária, a Veszprémi Törvényszék kollégiumvezetője, az országos Digitális Bíróság Projekt szakmai vezetője
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kollégiumvezető elmondta, a hazai bíróságok elektronizálása az 1990-es évekre nyúlik vissza, azóta több lépcsőben fejlesztettek. A projekt kialakításának kereteit az elektronikus eljárásról szóló törvény és az európai ­uniós ­eIDAS-rendelet határozta meg. Ezek más előírások mellett meghatározták az adatbiztonságot is. Az adatbiztonság kiemelt hangsúlyt kapott a fejlesztésben, a belépés többlépcsős azonosítás után, elektronikus személyi igazolvánnyal lehetséges. Az E-Aktába való betekintéshez ügyfélkapus regisztrációra és e-személyi igazolványra van szükség. Azokra is gondoltak, akiknek nincs otthon számítógépe vagy internetes kapcsolata.

– Bárki megteheti, hogy a lakóhelyéhez legközelebbi bíróságon betekint a peres eljárásának irataiba, függetlenül attól, hogy az ügyet egy távoli település bíróságán tárgyalják. Erre a személyi igazolványának bemutatásával és az ügyszám megadásával lehetősége van az állampolgárnak – magyarázta a szakmai vezető. Az elektronikus rendszer hazai bevezetése előtt több működő szisztémát – osztrák, észt, spanyol, szlovén és olasz – is figyelembe vettek. A hazai projekt olyan sikeres lett, hogy mára más országok számára is mintaként szolgál – emelte ki Maka Mária. Míg nemzetközi összehasonlításban a hazai digitalizáció jár élen, addig a magyarországi fejlesztések terén a Veszprémi Törvényszék áll az első helyen az Országos Bírósági Hivatal rangsorában.

A kollégiumvezető kifejtette, szeretnék a lajstromrendszert továbbfejleszteni úgy, hogy az E-Akta rendszerrel közös szisztémában működjön, ami gyorsítja és egyszerűsíti az adminisztrációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában