Baleset

2024.06.26. 20:00

Megszegte a KRESZ-t, egy idős asszony az életével fizetett érte

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal az 50 éves férfival szemben, aki 2022 novemberében tolatás közben ütött el egy idős asszonyt Veszprémben.

Veol.hu

Forrás: Illusztráció/Pixabay

A vádirat szerint a sofőr mobil WC-k tisztítását végző kistehergépkocsival, munkavégzés céljából egy építkezésre igyekezett, ahová jobbra kis ívben, hátramenetben, az elakadásjelző és éles, szaggatott hangjelzés egyidejű működtetése mellett kezdte meg a bekanyarodást.

Mindeközben a tehergépkocsi mögött egy idős, a bevásárlókocsiját maga után húzó gyalogos kelt át az úton, ahhoz a buszmegállóhoz igyekezve, mely mellől a sofőr a kanyarodási manőverhez hozzáfogott.

A férfi a KRESZ szabályait megszegve, a hátramenet során nem vette igénybe irányító személy segítségét, annak ellenére, hogy az általa megtenni kívánt útszakaszra a járműve jobb és bal oldali visszapillantó tükreiből nem volt teljes rálátása.

A sofőr az idős asszony áthaladását egyáltalán nem észlelte, és a gépkocsi hátsó részével, mintegy 4-6 kilométer/óra sebességgel elütötte a sértettet, akinek csak a sikoltására figyelt fel, s arra reagálva állt meg.

A sértett a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló többszörös töréses sérüléseket szenvedett, és hosszas, szövődményes kórházi gyógykezelése során, 2023 márciusában elhunyt. A közlekedési baleset a halálának bekövetkezésében közvetett szerepet játszott.

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés, pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak - közölte a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában