2019.06.25. 14:00
Az átlagosnál jobb lehet a kajszitermés Veszprém megyében
Tavaly komoly gondokat okozott a fagy a kajszinál, a terméskiesés egyaránt jelentős volt a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, illetve a Duna–Tisza köze déli részén. Idén sokkal bizakodóbbak a gyümölcstermesztők.
Polgár Károly szerint a kajszi június végétől szedhető a csikvándi kertészetben
Fotó: Polgár Bettina/Napló
Polgár Károly, az 1993 óta működő csikvándi Polgár Kertészet vezetője elmondta, már a kezdetektől termesztenek őszibarackot, kajszival pedig 2000 óta foglalkoznak. – Több mint 4,5 hektáron termesztenek kajszibarackot.
A termőterület Csikvándon két hektárt tesz ki, 1,3 hektár még tavalyi ültetés, további 1,3 hektárt pedig a vadak rongáltak meg, itt folyamatosak a pótlások – fejtette ki a kertészet vezetője. Hozzátette, a modernebb fajták nem nagyon bírják tovább két évtizednél.
Mint mondta, kertészetükben tavaly egyetlen kajszibarack sem termett, mind elvitte a fagy.
– Idén is kicsit aggódtunk a terület adottságai miatt. A Veszprémi-fennsíkon általában két héttel később kezd el virágozni a barack, mint nálunk, és addigra már lemennek a nagy fagyok. Csikvándon azonban már március elején virágzottak a fák, a hideg pedig megtette hatását, és 2,5 méteres magasságig elfagytak a virágok – magyarázta Polgár Károly. Hozzátette, noha idén valószínűleg nem fognak térdig gázolni a barackban, mint ahogy az egyik évben történt, bizakodók az idei termésmennyiség tekintetében.
A rutinos kertész rámutatott, nemcsak a fagy jelent nehézséget a gyümölcstermesztőknek, hanem a külföldről behozott púpos szú is komoly károkat okoz szerte az országban.
– A púpos szú befúrja magát a fába, ahol gombát termel, és egyik fáról viszi a másikra a gombaspórát. Nagyon gyorsan elpusztítja így a növényt. Minden évben 30–50 barackfát kell kivágnunk emiatt – jegyezte meg Polgár Károly. Elmondta, a kajszi június végétől, az őszibarack pedig július elejétől szedhető kertészetükben. Amit pedig nem tudnak értékesíteni, abból natúrlevet készítenek gyümölcsfeldolgozó üzemükben. – A boltban kapható baracklevek összetevői között gyakran szerepel barackaroma, citromsav, cukor és tartósítószer. A mi natúrleveink ezzel szemben semmi egyebet nem tartalmaznak, csak a friss, zamatos gyümölcsök levét – hangsúlyozta.
Magyarországon éves szinten 25–30 ezer tonna körül alakul a kajszitermés, a legrosszabb években azonban – mint amilyen a tavalyi is volt – csak 10 ezer tonnányi termést lehetett begyűjteni. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint ez az év ígéretesnek mutatkozik, az átlagosnál valamivel több kajszira számítanak, az őszibarack esetében pedig közepes, 30–35 ezer tonnás termést jósolnak.