parton

2018.09.25. 17:30

Balatonfüred vezetősége húsz éve a kultúra mellett tette le névjegyét

Kérdezték, mi a titkunk, hogyan csináljuk, mondjuk el, hogy náluk is az lehessen, mint Balatonfüreden.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Noha nincs titok, kell egy olyan városvezető, aki a hagyományokra építve innovatív gondolkodású, mindenen, mindenkor rajta tartja a szemét, és kell egy elkötelezett, kitűnő csapat, amely húsz éve a kultúra mellett tette le névjegyét, így összegezte Cserép László, az önkormányzat kulturális osztályvezetője azt a munkát, amely a település jelenlegi arculatát kialakította.

 

Hatalmas iratcsomag, levelek fekszenek az asztalán, látszik, lázas munka folyik ebben az irodában, és mindez jól áttekinthető, rendszerben van. A beszélgetés alatt lehalkított telefonja folyamatosan villog, és az ember úgy érzi, Cserép László egyszerre számtalan dologra képes figyelni, kivételes lendülettel említ néhányat napirenden levő teendőiből: előterjesztést ír testületi ülésre, szeretné elfogadtatni a jövő évi rendezvénytervet módosításokkal együtt, számtalan egyéb feladat előkészítését megkezdte már. Közben még több rendezvény fut, de itt az ősz, közeleg az advent, amely újabb feladatokat jelent. A Kékszalag Vitorlásversenyt lezárták, de kollégáival együtt már gondolkodnak egyebek között a jövő évi Anna bálon, a Zoób Kati divatbemutatón.

Tervezik megújítani az Anna-bált?

A kísérőrendezvényeinél a lovas programot megerősítjük, elegáns bemutatóval, karusszellel, bővíteni szeretnénk a Gyógy-téri Kossuth-forrásnál a néptáncbemutatót, és jó lenne, ha a vendéglátóhelyek menüsora, borkóstolója is kapcsolódna a bálhoz. Cél az is, hogy a prímásverseny idején a Blaha Lujza utcában több kis színpadon hegedűsök muzsikáljanak, mutatkozzanak be. Nagy örömmel fogadnánk, ha a VeszprémFesten fellépő művészek a bál díszvendégei lennének, amelyről egyeztetünk a szervezőkkel.

Milyen programok előkészítésén dolgoznak már most?

Többet már javában készítünk, amit majd a polgármesterrel egyeztetek. Az idő sürget minket, a támogatókat még ősszel kell megnyerni. Jövő nyáron szeretnénk a francia impresszionistákat elhozni Balatonfüredre, Cezanne-t és társait, és tervezünk egy másik, a vízre fókuszáló kiállítást, szintén neves művészek alkotásaiból. Ezeket a grafikákat, festményeket kölcsön kérnénk majd múzeumoktól, például Bécsből, a híres Albertinából. Mindehhez elő kell teremteni a forrásokat, amely nem kis feladat.

Mekkora stáb kell ennyire összetett és professzionális munkához?

Közvetlenül néhány kollégával dolgozom, akik profik, nagyon motiváltak, de az eredményekben meghatározó jelentőségű a Balatonfüred Nonprofit Kulturális Kft., a turisztikai szakemberek, szállodák, panziók együttműködése, és óriási jelentősége van a rendőrség munkájának. Egy Anna-bálon például a pincérektől kezdve a szállodai dolgozókig 1000-1200 embert mozgatunk meg.

Hogyan képes a számtalan program mindegyikét ugyanolyan odaadással végezni?

Szenvedély, elkötelezettség és lelkiismeret kell hozzá.

Korábban egy ideig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetői tisztét töltötte be. Miért ment el? És miért jött vissza?

Hét éve mentem el, amelyben magánéleti dolog is közrejátszott, feleségem odakerült kórházba. Másfelől, ki akartam próbálni magam más feladatokban is. Bóka István polgármester azt mondta, menjél, aztán majd úgyis visszajössz rengeteg tapasztalattal, kapcsolattal. Így történt. Balatonfüred ritmusa, az itteni környezet is közelebb áll hozzám, mint a nagyvárosi.

Mit jelent önnek Balatonfüred?

A szülőföldemet. Nekem fontos, hogy gyerekkoromtól kezdve itt mindenkit ismerek, az utcán nem tudok úgy menni, hogy ne köszönjön rám valaki. Amikor bárhonnan hazajövök, ha a Balaton-partra érek, érzem, itthon vagyok. Idekötnek az iskolák, barátságok, kamaszkori szerelmek. Ezek a kötődések, a gyökerek a legfontosabbak, ez ad biztonságot az életben. Egyetértek azzal a vendéggel, akit a nyáron séta közben hallottam a Vitorlás téren: úgy mondta, Balatonfüred a part legszebb városa. Lehet, mi, itteniek talán nem is tudjuk, mennyire szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk! Meggyőződésem, ehhez kell egy olyan „gazda”, illetve polgármester, aki építve a hagyományokra rendkívül innovatív gondolkodású, és mindenen, mindenkor rajta tartja a szemét.

Többször említi, kiemelt feladatának tekinti, hogy a kultúra Balatonfüreden a jövőben is kitűnő csapat kezében legyen .

Az utánpótlás kérdése nagyon foglalkoztat, mert a mostani szintet a jövőben is meg kellene tartani. Így kiemelt feladatnak tartom, hogy a húsz éves tapasztalatot, tudást olyan fiataloknak adjam át, akik tudnak lelkesedni, alázattal tekintenek a feladatra, szerencsése sok ilyen tehetséges fiatal van. Ehhez a munkához alapvető a tudás, a felkészültség, a sok olvasás, mert az ideérkező írók, költők, karnagyok, ismert személyiségek világát, művészetét ismerni kell. Kérdezték más balatoni településen, hogyan csináljuk? Mondtam, húsz éve erre tettük le a voksunkat, mert lélek, kultúra nélkül egy város mit érhet? Azóta építkezünk. Kemény munkát végzünk, de az eredmények mindenért kárpótolnak, és az ember sok kiváló személyiséggel találkozik, akikkel életre szóló barátságot is köt.

Miből merít energiát, mi jelenti a pihenést?

Az olvasás kikapcsol, soha nem alszom el, hogy ne olvassak. Mostanában komoly, vaskos, „visszatérő” regényeket veszek elő, mint Tolsztoj, Thomas Mann, Stendhal, de nemcsak szépirodalmat, hanem történelmi könyvek, verses kötetek is sorakoznak az éjjeliszekrényemen. Emellett szívesen futok, legtöbbször a puli kutyámmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!