2018.06.12. 10:00
Pálinkákat minősítettek a csopaki versenyen
A Pannon pálinka- és párlatverseny mintáit húsz bíráló ízlelte az Üdülőfalu és Kempingben, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól pedig három pénzügyőr, akik csak a szőlőalapú pálinkákat minősítették, és az általuk legjobbnak ítélt kapja majd a NAV különdíját.
Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke Fotó: Szendi Péter
- Az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is a kereskedelmi főzdék és a bérfőzött termékek kerülhettek versenyre. Előbbiből készül a pálinka, utóbbiból a párlat. Magánfőzött termékeket ebben az évben sem fogadtunk be, ez már hagyomány nálunk – mondta Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke.
- Harminchárom nevezés mellett 136 mintát adtak le. Külön minősítjük az almatermésű, csonthéjas, bogyós, erdei, vegyes, szőlő, törköly, borpárlat, seprőpárlat és ágyas kategóriákat – ismertette a versenyt az elnök.
Elmondta még, hogy a minősítésben a kollégák próbálnak a lehetőségekhez mérten minél objektívebbek lenni. A kereskedelmi pálinka előállításához az alapanyagot az adott gyümölcs magyarországi legjobb termőhelyeiről célszerű beszerezni. Kézi válogatással biztosítani, hogy csak érett, egészséges gyümölcs kerüljön a cefrébe. Szakértelem, többéves tapasztalat jelent garanciát a jó minőségre.
Az ország számos pontjáról érkeztek minták, javarészt a Dunántúlról. Az elmúlt években magas minőséget képviseltek a csopaki Pannon pálinka- és párlatversenyre beküldöttek.
Csalló Jenő úgy véli, most sem lesz ez másképp, egyben megköszönte a zsűri és Béli Géza versenyigazgató, jövedéki adószakértő, a Pálinka Nemzeti Tanács és a Pálinka Lovagrend tagjának a munkáját, aki a kezdetektől ott bábáskodott a Pálinkavédjegy születésénél. Az eredmények kihirdetésére július 5-én 18 órakor kerül sor a nagy parkolóban.