2024.09.22. 07:00
Több mint százféle ételt lehet készíteni balatoni pontyból (videó, képgaléria)
A veszprémi Jeruzsálemhegyi Baráti Kör készítette el a legfinomabb halételt, a horgászversenyt pedig a székesfehérvári Kocsis Team nyerte meg az alsóörsi strandon megrendezett szombati halnapon.
– Nagyon fontos számunkra, hogy nyár után ősszel és egész évben is szervezzünk programokat Alsóörsön, mert a Balaton mindig szép, minden évszakban más és más arcát mutatja. A lényeg az, hogy egész évben töltsük meg élettel, pezsgéssel a partot – érvelt a kilencedik alkalommal megszervezett halnap mellett Hebling Zsolt polgármester és Tatai Lajos, a Veszprémvidéki Horgászegyesület (VHE) elnöke a szervezők képviseletében.
A halnap elérte célját, a rendezvényre megtelt az alsóörsi strand, ahol a gyönyörű nyárutóban igazi piknikhangulat alakult ki. Az egész országból érkeztek résztvevők a programra, és elismeréssel beszéltek a kitűnő balatoni hangulatról, a finom ételekről, a remek éttermekről, bisztrókról, lángossütőkről. Sokan megmártóztak a tóban, mások napfürdőztek. A hangulat olyan volt, mint egy nyári napon.
Adorján Nikoletta, az egyik bisztró tulajdonosa azt mondta, sajnálja, hogy véget ért a nyár, mert nagyon kedveli a halnapra is jellemző nyüzsgést, pezsgést. A horgászversenyt, melyen háromtagú csapatok indulhattak, Kocsis Imre vezetésével a Kocsis Team nyerte meg, társai Nagy Zoltán és Balogh Zsolt voltak. Ők hét kilogramm keszeget fogtak, de valamennyit halat visszaengedték a tóba – miként a többiek is.
Alsóörsi halnap
Fotók: Nagy LajosA legfinomabb halételt, egy halas brassóit Heiter Sándor szakács, a halnap egyik főszervezője, a VHE elnökségi tagja vezetésével a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör készítette le. Az elkészült ételeket háromtagú zsűri értékelte Ferenczy Gábor alpolgármester vezetésével, Punk Ferenc éttermi mester és Kirchner László helyi szállodatulajdonos közreműködésével.
Heiter Sándor kiemelte, hogy a balatoni pontyból 102-féle ételt lehet elkészíteni, ezeket a recepteket kitette egy paravánra a strandon, ahol közzétette azt is, hogy az egyes halakban mennyi szálka van.