Tető alá vitték az eseményt

2024.09.14. 17:00

Kapolcska a kreativitás és az örömzene forrása

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a főként gyerekeket, családokat megcélzó Kapolcska kisfesztivált és zenei tábort a napokban. A Kapolcska kisfesztivál a kifejezetten kellemetlen, esős, hideg idő ellenére is a tervek szerint lezajlott, amihez némi átszervezés is szükséges volt.

Szijártó János

Márta István zeneszerző, a programsorozat ötletgazdája és főszervezője lapunk kérdésére elmondta, hogy ennyire rossz időre nem számítottak, ám ennek ellenére egy kivételével minden programot lebonyolítottak. A faluház, az alsó iskola rendelkezésre állt, így tető alá vihették a Kapolcska idei eseményeit. Márta István az időjárást leszámítva elégedett, hiszen az eredendő célkitűzés, a fiatalok és a zene összekapcsolása az együtt gondolkodással, a közös zenélés örömével maradéktalanul teljesült. A jövő évi Kapolcska viszont nem szeptemberben, hanem júniusban, a tanév befejeződése után egy héttel kezdődik majd, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet szervezésében.

A Kapolcska pénteki programjában a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely manufaktúra biztosította a helyszínt egy remek hangszeres performansz számára Márta István zeneszerző irányításával
A Kapolcska pénteki programjában a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely, manufaktúra biztosította a helyszínt egy remek hangszeres performansz számára Márta István zeneszerző irányításával
Fotó: Szijártó János/ Napló

A főszervező kérdésünkre azt is elmondta, hogy a rendezvényt illetően Boros Mihály zongorakoncert- és mesterkurzusa áll a legközelebb a szívéhez, és persze a spontán együttlétek, mint ahogy arra jó példa volt az asztalosműhelyben bemutatott örömzene. Pénteken délután a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely, manufaktúra biztosította a helyszínt egy remek hangszeres performansz számára. Magát a főként játszótéri fajátékokat készítő üzemet Kocsis Csaba alpolgármester, az Ilona-malom és manufaktúra tulajdonosa mutatta be, majd Márta István irányításával egy egészen különleges koncert vette kezdetét a műhelyben lévő eszközök alkalmazásával.

A Kapolcska pénteki programjában a kapolcsi Ilona-malom asztalosműhely manufaktúra biztosította a helyszínt egy remek hangszeres performansz számára Márta István zeneszerző irányításával
Fotó: Szijártó János / Napló

A gyerekeknek léceket vágtak fel, amelyeket a karmester irányításának megfelelően, adott pillanatban összeütöttek, tikfa (ritmusfa) módjára. Karácsony János metalofonként használt játszótéri fém elemeket, Kárász Eszter fúróval és egy kalapáccsal zenélt, Gryllus Vilmos két festékes fémdobozon, Hoppál Mihály talicskán, Zombor Levente rönkfán, Bata István körfűrészlapokon, Márta István pedig a karmesteri feladat ellátása mellett két, hulladékfa tárolására szolgáló műanyag hordón járult hozzá a nem mindennapi produkcióhoz. Igazi örömzene volt, kreativitással és a spontán szerveződés ellenére professzionális előadással. A Kapolcska kisfesztiválon résztvevő zeneiskolás gyerekek a vajdasági Topolyáról, az erdélyi Nagyváradról, a kárpátaljai Péterfalváról, a felvidéki Alistálról érkeztek, s maradandó élménnyel távoztak.

A táborozók és a hazai zenei élet ismert, népszerű művészei összeálltak egy közös képre a spontán koncert után
A táborozók és a hazai zenei élet ismert, népszerű művészei összeálltak egy közös képre a spontán koncert után
Fotó: Szijártó János / Napló

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában