Lánglovagok a gáton

Tegnap, 12:42

Közel 150 Veszprém vármegyei tűzoltó segíti az árvízi védekezést

Jelenleg több mint 527 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, 208 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú. Az árvíz kedden 47 települést érintett, a védekezésben a hivatásos állomány mellett számos önkéntes is részt vett, közölte a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A hivatásos erők mellett önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek is dolgoznak az árvíz által érintett területeken. A védekezés koordinálása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett hét vármegye és a főváros működtet operatív törzset. Emellett a védekező településeket a vízügyi műszaki irányítók mellett katasztrófavédelmi összekötők is segítik. Egyebek mellett homokzsákokat, benzinmotoros szivattyúkat biztosítottak a települések részére, koordinálták az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét és a védekezési feladatokat, valamint felmérték a védekezéshez szükséges erőket és eszközöket.

Veszprém vármegyei tűzoltók is dolgoznak az árvízi védekezésben
Fotó: katasztrófavédelem

A keddi naphoz hasonlóan szerdán is intenzív munkálatok várhatóak több vármegyében, a hivatásos és önkéntes erők töltést magasítanak, homokzsákokat építenek be, nyúlgátakat erősítenek meg, és biztosítják a védekezéshez szükséges eszközöket. A munkálatokat nagyban segíti az Európai Bizottság Kopernikusz nevű programja, amelynek keretében a Sentinel-műhold felvételeket készít az elárasztott területekről.

A szerda reggeli sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök ismertette, az idei árhullám nem éri el a 2013-ban mért legmagasabb vízszintet, viszont a védekezés legnehezebb szakasza megkezdődött. A továbbiakban Pilismarót és a Margitsziget, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Vác védelmére kell összpontosítani. „Jól állnak az önkormányzatok" – jelentette ki a miniszterelnök, aki megerősítette, a védművek kiépítéséhez szükséges erőforrásokat az állam mindenütt biztosítja. 

Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató a reggeli sajtótájékoztatón ismertette, hogy a katasztrófavédelem negyvenhét település árvízvédelmi tevékenységét támogatja, öt vármegyében 24/24 órás szolgálati rendre tértek át a hivatásos tűzoltók. Ezzel három vármegye, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegye árvízi védekezését segítették, és két vármegyéből, Vasból és Veszprémből vezényeltek át tűzoltókat a gátak védelmére. 

Ma újabb két igazgatóság, Nógrád és a főváros áll át ugyanilyen szolgálati rendre. Nógrádból Pest vármegyébe vezénylik a tűzoltókat, míg a fővárosi hivatásos egységek a Margitsziget védelmén dolgoznak. A főigazgató megerősítette, a szolgálat átszervezése nem veszélyezteti a mentő tűzvédelem ellátását. 

Veszprém vármegye 41 tűzoltója kedden napközben Pilismaróton, szerdán Dunabogdányban vesz részt a védekezésben. További 94 tűzoltó Vácon vesz részt a védvonalak kiépítésében, ők az éjszakai órákban dolgoznak. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban jelenleg képzésben részt vevő két vármegyei munkatárs, és három újonc is Pilismaróton, illetve a dunabogdányi gátak erősítésén dolgozik. További két háttértámogató munkatárs a magassági felderítésben drónos felvételek készítésével fogja támogatni az árvízi védekezést a mai napon. Az ő szaktudásukat a Margitsziget közelében veszik igénybe. 

Fotó: katasztrófavédelem

Vármegyénkből összesen 142 ember dolgozik a Duna közelében lakó emberek biztonsága érdekében a napokban.

Veszprém vármegye lakosságának mentő tűzvédelméért az itthon maradt hivatásos állomány 24/24 órás váltásban, a szokásos három szolgálat helyett kettőben felel hagyományosan magas színvonalon. Az alapfeladatok ellátása a vármegyében zavartalanul zajlik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!