Pollen

2024.09.06. 17:00

Ezért tüsszögsz egész nap

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a parlagfű koncentrációja nagyon magas, a csúcsidőszakban vagyunk.

Tóth B. Zsuzsa

Ezekben a napokban tetőzik a parlagfűszezon idén, a pollenterhelés továbbra is országszerte nagyon magas, az Alföldön sokfelé az extrém szintet is elérheti. 

Pollen allergia illusztráció (2)
Illusztráció: Mediaworks

A keleti szél a Dunántúlra és a főváros környékére továbbra is nagy mennyiségű pollent szállít, extrém magas terhelést okozva. Az esetleges zivatarokkal járó szélerősödés felkavarja a pollenszemeket, ez a tünetek rohamszerű fokozódásához vezethet. Az allergiások zivatar közeledtével jó, ha becsukják az ablakokat. A parlagfűre érzékenyeknél továbbra is erős tünetek jelentkezhetnek, melyek a pollenkoncentráció-emelkedés hatására fokozódhatnak, orr- és szájnyálkahártya-viszketéssel, orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel járhatnak. A lágyszárú allergén növények közül a libatopfélék pollenkoncentrációja országos szinten közepes,  a csaláné, ürömé, kenderféléké alacsony vagy közepes, a pázsitfüveké útifűé, lórumé szintén. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas vagy nagyon magas, az Epicoccumé alacsony vagy közepes tartományban lehet. Az  allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában