Pandák

2 órája

Cuki egyensúlyművészek Ázsia szubtrópusi erdőiből – Ma van a kis pandák világnapja

Ma ünnepeljük a nemzetközi kis panda napot. Ebből az alkalomból a Veszprémi Állatkert is ünnepli kis panda lakóit: Ginnyt, George-ot, Redit és Bintit, lapunk pedig összeszedett néhány érdekességet ezekről a különleges élőlényekről.

Titzl Vivien

A vörös macskamedveként és vörös pandaként is ismert kis pandák Ázsia szubtrópusi erdőinek kis termetű, vörös bundás lakói. Testmagasságuk alig haladja meg egy kifejlett házi macska méretét. A macskákhoz hasonlóan a kis pandák is rendszeresen tisztára nyalják a bundájukat. Habár az óriáspandák rokonaiként vannak számon tartva, azonban teljesen különálló fajnak számítanak. Korábban a mosómedvékhez sorolták őket, de ma már egy különálló családba tartoznak. Vöröses színű bundájuk és hosszú, csíkos farkuk könnyen felismerhetővé teszi őket. Elsősorban a fákon élnek, és kiválóan másznak.

Forrás: Pexels

Táplálkozásuk alapját a bambusz adja, de ragadozókhoz hasonló emésztőrendszerük miatt naponta több órát kell enniük, hogy elegendő energiát nyerjenek. Naponta körülbelül 20 ezer bambuszlevelet fogyasztanak. Éjszakai életmódjuk és rejtőzködő természetük miatt sokszor észrevétlenek maradnak. Az óriáspandával ellentétben a kis panda számos táplálékot megeszik, hogy kiegészítse étrendjét. Ezen táplálékok közé tartozik a makk, a bogyók és a fűfélék, valamint a lárvák, egerek, gyíkok, csibék és madártojások.

A vörös pandák tökéletes egyensúlyművészek: hosszú, csíkos farkukkal nemcsak egyensúlyoznak, de télen „pokrócként” is használják. Első lábaikon egy úgynevezett álujj található – ez egy csontkinövés, amely segíti őket a bambusz megfogásában, hasonlóan az óriáspandákhoz. Szeretnek a fák tetején aludni, ahol elrejtőzhetnek a ragadozók elől.

A faj veszélyeztetett, manapság kevesebb mint tízezer példány él vadon, főleg az élőhelyek pusztulása és az orvvadászat miatt csökken folyamatosan a számuk.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában