Forróság

2024.08.26. 17:00

Kisgyermek a hőségben – erre figyeljünk!

Forrónak ígérkezik augusztus vége is. A szülőktől nagy figyelmet igényel, hogy gyermekeiket megvédjék a kánikula egészségügyi kockázataitól, hiszen a túlzott meleg a kicsikre nagyobb veszélyt jelenthet. Ha a kisgyermek hőségben tartózkodik, főként a magasabb folyadékbevitelre figyeljünk oda még nem extrém hőmérsékleti viszonyok között is, mert többnyire nem tudják kielégíteni folyadékigényüket, ezért itatni kell őket.

Benkő Péter

A folyadékbevitel mellett fontos, hogy nem szabad túlöltöztetni, zárt, levegőtlen térben egyedül hagyni őket – magyarázza Módi Judit, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekgyógyászati Centrumának vezető főorvosa. – Kánikula idején kisgyermek esetén a legbanálisabb probléma a melegkiütés – olvashatjuk a főorvostól a kórház honlapján. – Ezek apró bőrelváltozások, többnyire lokális kezelést sem mindig igényelnek. Emellett a láz, magasabb testhőmérséklet a másik leggyakoribb panasz. Nem ritka, hogy nagy melegben hányás, hasmenés fordul elő járványosan, ezeket többnyire vírusok okozzák. Fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, ha nincs hányás, a víz mellett szájon át adható rehidráló oldat adása elegendő. Ha hánynak, vagy ha nincs vizelet, kórházi kezelés indokolt, intravénás folyadékpótlás szükséges – magyarázza a főorvos.

Nem jó, ha túlöltöztetjük, levegőtlen térben egyedül hagyjuk, bár kisgyermek esetén a legbanálisabb probléma a meleg kiütés
Nem jó, ha túlöltöztetjük, levegőtlen térben egyedül hagyjuk, bár kisgyermek esetén a legbanálisabb probléma a melegkiütés
Fotó: kórház

A harmadik leggyakoribb probléma a napszúrás, hősokk. Fejfájással, időnként tudatzavarral jár, ennek súlyossági foka határozza meg, szükség van-e kezelésre, kórházi ellátásra. – Az egészségügyi kockázatoktól való megóvás az odafigyelésen múlik – hangsúlyozza Módi Judit. – A megfelelő folyadékbevitel, az akut betegségekhez való korrekció, a normális testhőmérséklet biztosítása a legfontosabbak. A lázgörcsös gyermekek normál testhőmérséklete még inkább szem előtt tartandó. 

Kisgyermek esetében milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz? 

A csillapíthatatlan láz, tudatzavar, a „nem olyan a gyerekem, mint volt”-állapot, a görcsök, a kedvetlenség fokozott figyelmet igényelnek. Ha hányás miatt a gyermek nem tud inni, szintén kórházi kezelést igényel – mondja a főorvos. Fokozott odafigyeléssel, a megfelelő folyadék biztosításával – lehetőleg nem túl hideg víz, gyümölcslé legyen – és a túlzott napsugárzástól, hőtől való védelemmel a nyár végi kánikula okozta negatív hatások megelőzhetők. Gyermekeinket egy percre se hagyjuk az autóban egyedül! Nagyon magas hőmérséklet esetén inkább beltérben tartózkodjunk velük, az udvari játékidőt mindig árnyékban töltsük. Kis vászonsapka és napvédő krém használata ajánlott. A pancsolás nagyszerű, a gyermek nemcsak élvezi, de hűti is a testét – arra viszont ügyelni kell, hogy ne maradjon egyedül még a gyermekmedencében sem. Az étkezésnél részesítsük előnyben a könnyű ételeket, leveseket, gyümölcsöt, a klímával pedig bánjunk óvatosan, ha kisgyermek van a családban – tudjuk meg a Csolnoky Ferenc Kórház által közzétett információkból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában