Olvasónktól

2024.07.26. 08:00

Mentatea a forró napokra

A forró égöv lakói, leginkább az arabok a nagy hőségben nem hideg itókákkal hűsítik magukat, hanem éppen ellenkezőleg, forró, de hűsítő hatású mentateát isznak. A szervezetünk ugyanis, mondhatni, „fordítva van bekötve". Hideg hatására elkezd melegíteni, meleg hatására pedig hűteni.

Nemrég a parkerdőben járva tapasztaltam, hogy elkezdett virágozni a fodormenta, ami kiváló akár tea, akár szörp készítésére. A multiknál cserépben kapható borsmenta ugyancsak kifejti jótékony hatását.

Mentaszörpöt kétféleképp készíthetünk. Az egyik szerint a hozzávalókat hideg vízbe tesszük és egy napig hűtőben tároljuk, hogy az ízanyagok kioldódjanak, majd felfőzzük és leszűrve, forrón üvegekbe töltjük, végül dunsztba tesszük.

A másik eljárásnál cukorszirupfőzéssel kezdjük, majd a mentával tovább folytatjuk a főzést. Ezután ezt is leszűrjük és palackozzuk.

Ha hozzákezdünk, akkor keressünk egy legalább négyliteres üveget vagy fazekat. Ebbe tegyünk két marékra való mentát, ez kitölti nagyjából az edényünk negyedét, harmadát. Öntsük fel két, két és fél liter vízzel, és keverjük hozzá a két kiló cukrot. Szükségünk lesz még egy-két citrom levére vagy biocitromra, amit felkarikázunk. Kell még citromsav vagy borkősav is egy-két kiskanálnyi mennyiségben a savanyúság beállításához.

Ha a szirupfőzéssel kezdjük, akkor is hasonló arányban van szükség az alapanyagokra.

Az elkészült szörpöt ízlés szerint vízzel, szódával hígítva, hűtve fogyasztjuk.

Teafőzésnél – mivel a természetben nincs kiadagolva, filterbe csomagolva egy-egy adag – általában egy liter vízhez egy-két, nagyjából tíz centiméteres mentahajtást  számíthatunk, ebből négy csésze tea főzhető. Főzés helyett azonban azt ajánlom, hogy a teafüvet inkább forrázzuk le, majd pár percig hagyjuk állni, és csak később fogyasszuk. Így több vitamin marad meg. Főzésnél jobbára csak az ásványi anyagok oldódnak ki, a vitaminok elbomlanak.

Mayer  Ferenc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában