Gasztro

2024.07.17. 09:00

Főzés, sütés ötven fokban: A Balatonon nyíltak meg a pokol kapui?

Sokan úgy gondolják, hogy Gordon Ramsey vezeti a pokol konyháját a Hell’s Kitchen amerikai gaszto-reality műsorban, de a pokol most valósággá vált, a Balatonra költözött. Van, aki a Balaton poklában dolgozik ezekben a napokban, ahol a hőmérséklet elérheti az 50 fokot is – ez olvasható a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) utóbbi közleményében.

Kovács Erika

Illusztráció

Forrás: pixabay.com

Azt írták, éppen ezért a turistákat arra kéri a BTSZ, hogy az átlagnál is legyenek türelmesebbek azokkal, akik most a vendéglátásban dolgoznak. Sőt, ha tehetik, rövid tapssal, apró mosollyal jelezzék a kiszolgálóknak, respektálják, hogy ebben a nagy hőségben is helytállnak, mindent megtesznek azért, hogy az itt nyaralók jól érezzék magukat, még akkor is, ha nekik most pokoli körülmények között kell dolgozniuk.

Fekete Tamás, a BTSZ alelnöke elmondta, az éttermek konyháiban pokolian forrók ezek a napok, a pincérek és a konyhai dolgozók emberfeletti körülmények között végzik a munkájukat. Miközben mi italokkal, ízletes ételekkel hűsölünk, ők a forró gőzben, a tűzhelyek mellett izzadnak, hogy kiszolgáljanak minket. Gyakran 40-50 fok körüli hőmérsékletben dolgoznak, magas páratartalomban. Az alelnök szerint ennek ellenére sokszor nem kapnak kellő tiszteletet és megbecsülést. A türelmetlenség, a gorombaság és a panaszok sajnos mindennaposak a vendéglátásban. 

– A pincérek és a konyhai dolgozók is emberek. Ők is elfáradnak, izzadnak, néha hibáznak is. De semmiképpen nem érdemelnek tiszteletlen bánásmódot. A vendéglátásban dolgozók is hozzájárulnak nyári pihenésünkhöz, kikapcsolódásunkhoz. Így legyünk türelmesek, kedvesek és hálásak a munkájukért. Egy mosoly, egy köszönet sokat jelenthet nekik, és hozzájárulhat ahhoz, hogy a forró nyári napok elviselhetőbbek legyenek számukra is.

Akció a vendéglátósok munkájának elismeréséért

Éskovács Péter, a BTSZ tanácsadója mindezekhez hozzátette: minden, a vendéglátásban, turizmusban tevékenykedő szervezetet arra kérnek, a közösségi médiában osszanak meg egy olyan posztot, amelyben arra kérik a nyaralókat, hogy legyenek türelmesebbek az éttermekben egy mosollyal, egy kis tapssal. Az akció támogatóit arra kérik, a posztban használják: „Ne csak ízlelgesd, de becsüld is a konyhai dolgozók munkáját!” mondatot, és használják a #tiszteletakonyhanak, #tiszteletapincereknek hashtageket. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában