Veszprémi oktatók Sepsiszentgyörgyön

2024.07.03. 20:00

Célba ért az erdélyi program

A Naplóban is hírt adtunk arról, amikor alig egy éve elindult Erdélyben a Veszprémi Szakképzési Centrum SÉF- (Siker, Érvényesülés, Fejlődés) iskolájának mentorprogramja, melynek előzménye ottani fiatalok veszprémi továbbképzése volt a SÉF-ben. A sepsiszentgyörgyi ifjú szakemberek pedig azért kerültek hazai társaik közé, mert a SÉF létrehozója és korábbi igazgatója, Mayer Gyula régóta baráti viszonyt ápol a ferences szerzetessel, Böjte Csabával, aki rendjük alapítványán keresztül tesz erőfeszítéseket a rájuk bízottak neveléséért.

Őrsi Ágnes

Mivel az alapítvány képviselői gondot fordítanak arra is, hogy felnőttkorba érkező neveltjeik jó szaktudással, szakmával kezdhessék önálló életüket, felmerült a gondolat, hogy Erdélyben megszerzett szakmunkás-bizonyítványukat erősíthessék meg egy közismerten erős anyaországi továbbképzéssel. Miután a hazai vendéglátós továbbképzés igen jól sikerült, jött a következő lépés: a SÉF tanárai vegyenek részt az induló kinti iskola munkájában, amihez helyszínt a magyar állam által felújított volt kolostorépületben alakítottak ki. Ami innentől történt, arról Németh Krisztina szakmai oktatóval beszélgettünk.

Forrás: SÉF-iskola

Krisztina kisgyermek kora óta vendéglátósnak készült, ehhez képest a balatonfüredi Lóczy-gimnáziumba jelentkezett speciális angol tagozatra, mert mégis inkább idegenvezető szeretett volna lenni. Az érettségi utáni cél mégis a vendéglátóipari főiskola lett, ahol második szakként vette fel az idegenvezetőit. Mivel a főiskolán mellékes kötelességként a pincér–szakács–cukrász szakmát is el kellett sajátítani, oklevele birtokában étteremvezetőként kezdett dolgozni, sőt később saját éttermeket is működtetett.  

Németh Krisztina már sokat tudott a vendéglátásról, amikor 2007-ben elfogadta a hívást: legyen a SÉF-ben szakoktató. Így került később kapcsolatba a Veszprémbe érkező erdélyi fiatalokkal, majd így lett tagja a szakmai csapatnak, amely az önállósuló sepsiszentgyörgyi intézménybe egy évig havonta utazott, hogy az ottani első évfolyamnak segítsen felkészülni. 

Négy csoport jelentette az első évfolyamot: egy-egy panziós–fogadós, turisztikás, pincér és szakács. A résztvevőket különböző szakmai előélet jellemezte, életkor szempontjából pedig 18–55 év közé tartoztak. Minden csoportnak volt SÉF-beli felelőse, aki szakmai szempontból irányított, mellette pedig osztályfőnöki szerepet töltött be. Krisztina, aki közgazdász is, a szakácsokat oktatta. Mint mondta, a képzési cél ezúttal is kettős volt: egyrészt megtartani a helyi jellemzőket, másrészt igazodni a nemzetközi trendekhez, ami az egészséges táplálkozásban ugyanúgy jelentkezik, mint a terítésben. Az elején nehéz volt megértetni a csapattal, hogy már Magyarországon sem a jó nagy adag étel és a sok hús a nyerő. Ez a törekvés az erdélyi konyha múltjából sem eredeztethető. Egy sikeres szakács mindig aszerint főz, amilyen az étterme fogadókészsége; ha menü kell, az gyorsabban elkészül, ha a fine dining a stílus, sok apró munkával, az többe kerül és tovább tart.

Forrás: SÉF-iskola

Krisztina dicséri az első erdélyi évfolyam résztvevőit, azt mondja, nagyon sok értelmes, okos emberrel találkozott, akikből sütött az akarat, hogy tanulni akarnak. Vonzó volt a cél is, hiszen nemzetközi bizonyítványt, szakmai oklevelet kaptak. A lemorzsolódás is csekélynek bizonyult, az indulók közül hatvanan vizsgáztak le. A szakácsok feladata a menüírással kezdődött, 16-féle, négyfogásos menüsort kellett összeállítaniuk, amelyből egyet el is készítettek, ezt értékelte a vizsgabizottság. A helyszínen, számítógépen kellett megoldani a szakmai és gazdasági kérdésekből álló írásbeli feladatot, valamint mindenkinek be kellett mutatni a gyakorlati helyén végzett munkáról szóló, fotókkal is dokumentált portfóliót. A vizsga egy szállodában zajlott, a konyháján főztek, az éttermében valódi vendégeknek tálaltak. 

Óriási öröm, nagy megkönnyebbülés volt a nap eredménye, hiszen a személyes sorsokon túl arról is szó volt, milyen rajtot vesz a SÉF-iskola tanárainak segítségével indult, immár önálló erdélyi vendéglátó szakiskola.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!