Jégkár

2024.05.28. 12:46

A szőlőben egyelőre nem okozott kárt a jég

A szőlészek, borászok a Balaton-felvidéken egyelőre megúszták a komolyabb jégkárt.

Szijártó János

A szőlészek, borászok a Balaton-felvidéken egyelőre megúszták a komolyabb jégkárt, bár Sör László szőlész, borász, a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere szerint a jégkármentesítő rendszer megfelelő védelmet nyújt, ha időben érkezik a riasztás a kezelőhöz. A Sümeg környékén gazdálkodó, s a helyi generátor kezelését is végző szakember hozzátette, náluk megfelelően működött a jégkármentesítő rendszer, ami minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy hozzájuk esővel érkezzen a zivatar. Az országos lefedettséget nyújtó, mintegy ezer talajgenerátorból álló rendszer minden egyes tagja ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot éget el, ami feláramlással a felhőkbe jut, s ott csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét, s így nagy eséllyel már eső formájában éri el a talajt.

A jég csúnya munkát végez a szőlőben amikor lecsap. Ahol működik a jégkár mérséklő rendszer, ott kielégítőnek mondható a védelem, a kép egy jégeső utáni napon készült tavaly, az augusztusi vihar után
A jég csúnya munkát végez a szőlőben, amikor lecsap. Ahol működik a jégkármérséklő rendszer, ott kielégítőnek mondható a védelem, a kép egy jégeső utáni napon készült tavaly, az augusztusi vihar után
Fotó: Szijártó János / Napló

A Badacsonyi borvidéken sem okozott kárt a jég, tavaly augusztus óta nem történt ebből adódó probléma ezen a területen. Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke úgy vélte, hogy adott esetben a gazdák többsége számára csak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és működtetett országos jégkármérséklő rendszer jelenthet védelmet. Ugyan vannak más megoldások, de azok vagy nagyon drágák, vagy nem elég hatékonyak. Ezzel együtt a hegyközségi elnök megjegyezte, hogy az időjárás miatt pillanatnyilag más veszélyekkel kell szembenézniük a gazdáknak, mint például a peronoszpóra, de a hirtelen nagyra nőtt hajtások miatt sok helyen a szokásosnál előbb esedékes a zöldmunka is.

A dió nagyságú jég már komoly károkat okoz
A dió nagyságú jég már komoly károkat okoz
Fotó: Szijártó János / Napló

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában