2024.04.22. 21:00
Baromfiudvar klasszikusan – szemezz a tyúkokkal!
Örültünk a legutóbbi hétvégi kiruccanásnak. A rokonlátogatáson túl szerencsénk volt egy klasszikusnak mondható baromfiudvar hangulatát átélni vármegyénk egy kis, nyugati falujában. Miért volt ez öröm? A közhiedelemmel ellentétben – igaz, nagyon kevés helyen, de – nevelnek még itt-ott a ház körül baromfit, kisebb háziállatokat.
Rigács községben évtizedekkel ezelőtt az volt furcsa, ha egy ház udvara állatok nélkül tengődött, akkoriban még ezt nem nézték jó szemmel a helybeliek, de így volt ez minden kis faluban. Ma pedig az a már-már szokatlan, ha nem a városba járnak be húsért, tojásért az emberek. Pedig létezik még hagyományos baromfiudvar – igaz, nem könnyű ráakadni.
A községben élők elmesélték, egykor nemhogy tyúkot, kacsát, de nagyobb testű állatokat neveltek minden háznál. A disznóvágás nem ment eseményszámba, ahogy manapság, és az sem, hogy reggelenként indultak a lefejt tejjel a tejcsarnokba, ahol azt átvették. Egyes helyeken ennél több, más is volt, például több száz galambot tenyésztettek a pajta padlásán, és eladták sportlövészeknek. Meg a konyhára is került, persze. Sok háznál neveltek nyulat, és még sorolhatnánk. A kutya (de inkább kutyák) pedig elengedhetetlen „családtagnak” számítottak. Nem városi ölebek, persze, mert erdélyi kopótól a német juhászig, vizslától a komondorig számtalan éber házőrző élt. Belőlük ma sincs hiány, a konyhára való alapanyagot adó háziállatokból viszont nagyon.
Ezért volt jó dolog szemeznünk a tyúkokkal – a képen pedig egy macska is befigyel.