Szórakozás

2024.03.31. 07:38

Öt társasjátékot ajánlunk húsvétra

A karácsonyhoz hasonlóan húsvétkor is kiváló program lehet a testvérekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel, barátokkal, szomszédokkal elővenni egy társasjátékot és kicsit kiszakadva a hétköznapok rohanásából jó hangulatban eltölteni egy kis időt. Következzen tehát egy szubjektív ötös lista azokról a társasjátékokról, melyeket a pápai játékmesterek és a tarsasjatekok.com szerkesztői ajánlanak a család minden tagjának.

Haraszti Gábor

A társasjátékpiacon bőséges a választék Fotó: Haraszti Gábor

Azul

Az Azul bombaként robbant a társasjáték-fanatikusok körében. Ez a játék szép és tartós elemekkel, egyszerű mechanizmussal dolgozik, ezt pedig frappáns pontozási rendszerrel tarkítja – egyszóval egy szuper, absztrakt stratégiai játék. Ebben a családi társasjátékban a játékosok felváltva színes csempéket húznak és a játéktáblájukra helyezik őket. Később az alapján kapnak pontokat, hogy hogyan helyezték el a palota díszítésére szánt csempéket. Bizonyos mintákért extra pontok járnak, míg az elpazarolt csempék csökkentik a játékos pontjait. Az a játékos nyer, akinek a legtöbb pontja van a játék végén. Logikai képességeket és az előre tervezést fejlesztő társasjáték.

Dorfromantik

A Dorfromantik egy könnyen tanulható társasjáték, az átlagos játékidő 30–60 perc. A társast az Év Játékának választották 2023-ban. A játékot a könnyebb tanulhatósága miatt akár már 8 éves kortól ajánlják kipróbálni. A Dorfromantik asztali kis világában legfeljebb hat játékos közösen azon ügyködik, hogy hatszögletű lapkákat helyezzenek le, így hozva létre a gyönyörű tájat, és megpróbálják teljesíteni a lakosság igényeit, miközben olyan hosszú pályát és folyót alakítanak ki, amilyet csak lehetséges, de közben a zárt területeken a pontokat biztosító zászlókat is figyelembe veszik. Minél jobban sikerül ezt a játékosoknak megvalósítaniuk, annál több pontot szerezhetnek a játék végén. Az újrajátszható kampány során a megszerzett pontok felhasználhatók új lapkák feloldására, amelyek az eredetileg lezárt dobozokban vannak elrejtve. Ezek új többletfeladatokat biztosítanak a játékosoknak, és lehetővé teszik, hogy az elérhető legmagasabb pontszám még nagyobb lehessen.

Fogadófoglaló

A Fogadófoglaló is egy könnyen tanulható társasjáték 2–4 játékos részére, az átlagos játékidő 30 perc. A társast tízéves kortól ajánlják. A játékosok feladata, hogy szállást biztosítsanak a vendégeknek, hiszen a királyi lakomáról senki sem szeretne lemaradni. A játék négy fordulóból és három fázisból áll. Minden játékos a saját színének megfelelő 24 lapos paklival kezdi a játékot. Minden pakli hatféle vendégből áll (szerzetes, kereskedő, szobalány, nemes, katona és munkás), és mindegyik kártyán jellemzően a szükséges ágyszám és egy különleges képesség látható. A játék négy fordulóból áll, az győz, akinek a legtöbb pontot sikerül összegyűjteni.

Bang!

A Bang! egy egyszerű kártyajáték, ráadásul nagy előnye, hogy kis helyen, akár a zsebünkben is elfér, így könnyed fel- és levezetésnek, utazójátéknak is tökéletes. A rejtett szerepek, a pörgős játékmenet, valamint a tizenhat választható karakter, melyek mindegyike egy-egy rá jellemző különleges képességgel bír, biztosítják, hogy egyhamar nem fogunk unatkozni a spagettiwestern és a vad tűzpárbajok világában. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a szövetségek, a paklitervezés, a "játékoskiiktatás" és a "vedd el" mechanizmusokra.

Marvel Splendor

A Marvel Splendor 2–4 játékos részére szuperhősök és szupergonoszak versenyfutása a Végtelen Kesztyűért. A társasjátékban a Végtelen Kövek segítségével gyűjtjük össze a Marvel-univerzum karaktereit, és minél több hős gazdagítja a kártyacsapatunkat, annál erősebb és különlegesebb karakterekre tehetünk szert. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában