Olvasónktól

2023.01.17. 09:00

A farsangi fánk története  

Itt a farsang időszaka. Ilyentájt kedvelt étel a szalagos farsangi fák, aminek természetesen története is van. Olvasni arról, hogy hozzánk, Mátyás király udvarába Beatrix közvetítésével került Itáliából.

Fotó: archív 

Egy másik forrás szerint  Marie Antoniettéhez kötődik a fánk. Amikor a francia királyné az udvari maskarás bálból megszökött, az utcán, hogy éhségét csillapítsa fánkot vásárolt. Annyira ízlett neki, hogy megvette az összes csemegét, majd a fánksütőt a konyhájába hívta szakácsnak. Ismeretes egy bécsi történet is. A neves pékmester, Krapfen halála után felesége folytatta tovább a pékáruk készítését. Reggelente a vevőknek sokat kellett várakozniuk, amit hangosan szóvá is tettek. A felháborodott asszonyság mérgében feléjük vágta a kenyértésztát, ami célt tévesztett, a sistergő olajba pottyant bele. Kellemes illata, porhanyós állaga és finom íze miatt hamar közkedvelt lett a pékség vásárlói körében. Érdemes még megemlíteni, hogy korábban az eladósorban lévő lányok fánkkal kínálták a kiszemelt legényeket, s a sütemény szalagja a jegygyűrűt jelképezte. 

Czeidli József  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában