2022.04.19. 13:00
Egy kis találékonysággal új életre kelhetnek a húsvéti maradékok
A magyar háztartások 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. A felesleg jó része ünnepekkor keletkezik, amikor gyomrunk túlterhelése miatt is érdemes úgy főzni, enni, hogy egészségesek maradjunk.
Forrás: pixabay.com
A tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás. Például akár kifújt, akár főtt tojásokat festünk, használjuk fel azokat. A habos sütemények mellett hosszan eltarthatóakat készíthetünk. Tartsuk szem előtt, hogy vendégeinket nem egyedül nekünk kell jóllakatni! Húsvét előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt, hogy a megmaradt vendégváróknak legyen hely. A sonka, a sonkatekercs, a főtt tojás, a tojássaláta, a sárgatúró, a sült húsok kifejezetten romlandó ételek. Ezekből egyszerre csak kisebb adagokat tálaljunk fel! Ne feledjük: sem a hűtés, sem a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak lassítja szaporodásukat! A maradékokból egy kis ötletességgel más ételek lehetnek.
Nagyné Himes Renáta litéri táplálkozási tanácsadó a mértéktartásra hívta fel a figyelmet. Tanácsa szerint a zsíros, nehéz ételekből kevesebbet együnk és legalább a süteményeket ne rögtön utánuk fogyasszuk el. A kombináció is számít, emésztési gondokat okozhat – hangsúlyozta. Ha megkóstoljuk a sonkát, a kolbászt, akkor lehetőleg tűrtőztessük magunkat, ügyeljünk a mennyiségre és az édességeket csak pár órával később tegyük az asztalra. A szakember véleménye alapján minden hagyományos húsvéti ételből vehetünk, de egyszerre kevés épp elegendő lehet. A tormát sokan szeretik – tette hozzá – és az főleg ilyenkor kerül elő. Más savanyúságokhoz hasonlóan segíti az emésztést. Főleg, ha van otthon olyan, amit adalékanyag nélkül magunk raktunk el. Például retek vagy más zöldség fermentálva. Az ecetes uborka szintén jó ebből a szempontból, könnyen feldolgozza szervezetünk – jegyezte meg. Ünnepek után is hasznos, kíméli, helyrehozza gyomrunkat.