Remek tárolóhely

2021.07.25. 14:00

Hogyan építsünk kerti házat?

Az udvaron, vagy a kertben felállított faházak a családi otthonok, nyaralók remek kiegészítői. Használhatjuk egyebek mellett a kerti szerszámok, a fűnyíró és a kerti bútorok tárolására is, de gyermek­játszóhelynek szintén kiváló.

Tóth B. Zsuzsa

A kerti faház a gyerekek kedvenc játszóhelye is lehet Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A sokoldalú felhasználásnak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a a mutatós faházak, amelyeket már készen is lehet kapni, de akár magunk is megtervezhetünk és összeállíthatunk egyet.

Ha úgy döntöttünk, hogy magunk építjük fel, mi rakjuk össze az elemekből felépülő faházat, az első feladat a tervezés. Attól függően, hogy mi lesz a funkciója, határozzuk meg a helyét az udvaron, majd ennek alapján döntsük el, hogy milyen magas legyen, mekkora alapterületű, hova kerüljön az ajtó és legyen-e rajta ablak. A tető kialakításánál döntsük el, hogy oldalra lejtsen, vagy nyeregtetőt kapjon az építmény, fényáteresztő legyen-e esetleg a tető. Emellett a belső világításról sem feledkezhetünk meg, annak a megtervezése és kivitelezése ugyancsak fontos feladat.

Az alapozáshoz a használattól függő vastagságú kavicsréteget egyengessünk el, majd tömörítsük. Alapkövekkel, vagy betonozással készítsünk alapot. Válogassuk szét az alkatrészeket az építés sorrendjét figyelembe véve, és ellenőrizzük, hogy minden megvan-e. Helyezzük el az alapléceket az alapköveken, a fákat dübelekkel rögzítsük az alapkövekhez. Az ajtót kihagyva helyezzük el az első deszkasort, és csavarozzuk össze az alapzati fákkal. Ezt követően helyezzük egymásra az első néhány deszkasort, ügyeljünk a pontos illeszkedésre. Szereljük össze az ajtókeretet is, majd illesszük össze a széldeszkákkal és rögzítsük a zsanérokat. Illesszük be az ajtókeretet a helyére, de még ne csavarozzuk hozzá az oldalfalhoz. Építsük meg az oldalfalakat, keressük meg a tetőgerendák ideális szögét, majd szereljük össze és rögzítsük a tetőt.

Helyezzük el és rögzítsük a tetőgerincet, amely összetartja a falakat. Vízmértékkel ellenőrizzük a vízszintet és a függőlegességet.

A kerti faház a gyerekek kedvenc játszóhelye is lehet
Fotó: Shutterstock

Rögzítsük az ereszvonaldeszkákat és a padlódeszkákat, de ne helyezzük ezeket túl szorosan egymás mellé, mert a fa tágulni fog. Tegyük fel a szegélyléceket a padló deszkáira. Kívül illesszük a tetőhöz a széldeszkákat, amelyek védik a házat az időjárástól. Végül helyezzük be az ajtót, amelyet a zsané­rokkal vízszintbe tudunk állítani. Favédő festékkel érdemes kezelni a faházat kívülről, így ellenáll majd az időjárás viszontagságainak. Használhatjuk a faházat például tárolónak, gyermekjátszóhelynek, de kialakítástól függően akár pihenőhelyként is szolgálhat az udvari építmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában