hosszúhétvége

2021.04.02. 11:00

Szakrális helyek Veszprém megyében, amit felkereshetünk húsvétkor

Az elmúlt évet a tragédiák és korlátozások árnyékéban éltük végig. Ha úgy érzed jó lenne végre egy kicsit kiszakadni a négy fal körül, most ajánlunk öt Veszprém megyei helyszínt, ahol a szabadban hangolódhatsz az ünnepre. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ezeken a helyeken is fokozottan figyeljük a járványügyi szabályokra: hordjunk maszkot és tartsuk be a védőtávolságot!

veol.hu

Házaspárok útja – Óbudavár

Ha hosszabb kirándulásra vágyunk érdemes meglátogatnunk a Zánka és Nagyvázsony közötti út mentén fekvő túratat. A másfél kilométeres szakaszon 15 állomást találhatunk, amelyek a házas- és a családi élet feladatihoz adnak tanácsokat, útmutatásokat.

Érdemes minden táblánál megállni, megcsodálni az Ozsvári Imri grafikusművésznő által készített képeket és átbeszélni a rajtuk látható vallásos idézetek jelentését. Kisgyerekkel is könnyen járható a szakasz, így az egész család közösen mozoghat és mélyülhet el a lelki életben.

Tálodi kolostor

A hajdan itt álló templomot és kolostort a 13. század végén a Gyulaffy család alapította. A romoktól kissé távolabb, egy kőből rakott medencénél fakad a Kinizsi-forrás. Emiatt a bővizű, ma is felfrissülést nyújtó vízlelőhely miatt választották az építés helyszínéül ezt a területet.

Később egy víztározó medencét is kialakítottak. A 13. században még egy hatszáz méter hosszú kőfal vette körbe.

A kolostort 1480 táján elhagyták a pálosok, helyükre ferences szerzetesek jöttek. A török veszedelem közeledtével falait felrobbantották, hogy ne használhassák erődként a hódítok. Azóta már az enyészeté lett az épület, a 19. századtól már csak a ma is látható falmaradvány maradt az útkorra. Az Országos Természetvédelmi Tanács a Balaton-felvidék egyik legszebb részeként 1954-ben védetté nyilvánította.

Balatoncsicsó – Szent Balázs templomrom

Ha a lelki nyugalom mellé csodás látványt is keresünk érdemes felkeresni a Balatoncsicsónál található Szent Balázs templom romjait is.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Tiszta időben nem csak a Balatont, hanem a Bakony déli vonalát is megcsodálhatjuk. A templom építésének időpontját az 1300-as évekre teszik. Megjelenésben a román stílust képviselte, majd később gótikus elemekkel bővítették.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A romok ma már szabadon bejárhatók, Szent Balázs napján ünnepi szentmisét is tartanak itt.

Tihanyi kálvária

Tihany remek célpont lehet a hosszúhétvégére. A csodás panoráma és az apátság mellett érdemes felkeresni a Kálváriát is. Az eredeti 1926-tól kezdve épült.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták. Az 1990-es évektől kezdték meg a felújítását, pár éve már a régi pompájában tekinthetjük meg.

Magyarpolányi kálvária

A barokk stílusú kálvária 1780 körül épült, öt sátortetős stációban életnagyságú, festett faszobrok állnak.

A feljárónál áll a Fájdalmas Szűz 1901-ben emelt kőszobra, ugyanitt láthatjuk azt a keresztet, amelyet az Amerikába induló 107 polányi adományából állítottak, s ezért „amerikai keresztnek” is nevezik.

A Kálváriára 153 lépcső vezet fel, érdemes megtenni ezt a távot, mert a tetejéről csodálatos látványban lehet részünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában