az egészség jegyében

2021.04.15. 20:00

Két hónap alatt tették meg a csaknem 2600 kilométeres távot a tihanyi nyugdíjasok

Mozdulj, Tihany! elnevezéssel szabadtéri mozgásra hívja a tihanyiakat és a faluhoz kötődő embereket február elseje és április 30-a között Érdi Gábor, aki Érdi Mári ifjúsági világ- és Európa-bajnok vitorlásversenyző édesapja. A résztvevők előtt az Országos Kékkör távja, 2579 kilométer áll. A kihívást alig két hónap alatt a nyugdíjasokból álló Levendula Klub már teljesítette.

Kovács Erika

Aktív, fitt szépkorúak. Balázs Istvánné, a Levendula Klub vezetőhelyettese (balról) és Horváth Andrásné a túrán

Forrás: Tihany Televízió/Szabó Zsolt

Fotó: ROTSZAKALLU

Érdi Gábor ötletgazda, főszervező elmondta, a közösségi megmozduláson az a cél, hogy a résztvevők mozogjanak a friss levegőn, és minél hamarabb tegyék meg a 2579 kilométert. Minden szabadban végzett mozgásnál, így a futásnál, gyaloglásnál, hegymászásnál, biciklizésnél rögzítik, illetve összeadják a távot. A cél nem az, hogy a résztvevők az Országos Kékkör eredeti útvonalát teljesítsék, hanem az, hogy összegyűjtsék az annak megfelelő kilométereket a Tihanyi-félszigeten és környékén.

Úgy fogalmazott, a kihívás a szabad levegőn a távolságtartással, maszkkal tökéletesen „Covid-19-biztos”, és lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy ezekben a furcsa időkben is érezhessék a közösség erejét, a mozgás pedig jót tesz az egészségüknek, immunrendszerüknek.

Érdi Gábor, a tihanyi túra ötletgazdája, főszervezője nagy örömmel látta, hogy mennyien csatlakoztak a kezdeményezéshez Fotó: családi

A kihívására öt csapat jelentkezett, így a Tihanyi Bencés Iskola diákjai, illetve pedagógusai, a félszigeten megrendezett futóedzések és versenyek rendszeres résztvevői, a Levendula Klub nyugdíjasai, valamint az egyéni indulók csapata. Azt, hogy a résztvevők mekkora távon jutottak túl az országos útvonalból, online térképen lehet követni, a teljesítményeket pedig például okostelefonon, illetve lépésszámlálón rögzíthetik a résztvevők.

A főszervező és csapata gondoskodik arról, hogy az adott napon megtett kilométerek minél hamarabb felkerüljenek az online felületekre. A résztvevők kilométereit így könnyen és gyorsan lehet összegezni, és az eredményeket is naprakészen tudják figyelni.

Érdi Gábor örömmel szólt arról, hogy minden csapat kitett magáért, és gyorsan megteszi a kilométereket, de az Apró Zoltánné vezette Levendula Klub már az első néhány nap után maga mögé utasította a mezőnyt. Így a főszervező és csapata alig győzte feltölteni a szépkorúak teljesítményét, és voltak már olyan napok is, amikor mintegy 200 kilométert teljesítettek a távból, elsősorban gyalogosan, valamint nordic walking túrákkal. A nyugdíjasok aktivitását jelzi, hogy ők eddig mindennap elindultak.

- Ez óriási teljesítmény, hiszen emlékszünk arra, milyen viharos szelek, néha havazások is adódtak februárban, márciusban, április elején – fogalmazott az ötletgazda. Balázs Istvánné Zsuzsa, a klub vezetőhelyettese, aki szervezte a tagok részvételét, örömmel beszélt arról, hogy a távot alig két hónap alatt teljesítették, pedig ők nem sportolnak rendszeresen, saját szórakozásukra túráznak a nordic walking botjaikkal a félszigeten.

Aktív, fitt szépkorúak. Balázs Istvánné, a Levendula Klub vezetőhelyettese (balról) és Horváth Andrásné a túrán Fotó: Tihany Televízió/Szabó Zsolt

Ezúttal is mindenki nagy lelkesedéssel indult el és rótta a kilométereket a félszigeten. Gyönyörű helyeket kerestek fel mindennap, bejárták a félszigetet, megnéztek minden nevezetességet. Több olyan helyen is jártak, ahol még korábban nem.

– A túrázók közül többen is 70, illetve 80 felettiek vagyunk. Ezért tekintjük fantasztikus teljesítménynek a 2600 kilométert. Csodás dolog, hogy naponta kimozdultunk, és a friss levegőn a járványügyi szabályokat betartva mozogtunk. Egy remek összetartó kis csapattal rengeteget tettünk az egészségünk megőrzéséért – összegzett Zsuzsa.

Hozzátette, a túrázást nem hagyták abba, hetente 10 kilométeres nordic walking túrára indulnak. A klubtagok arról beszéltek, hogy eddig is nagyon szívesen járták a természetet és élvezték a túrákat, de a mostani kihívás újabb motivációt adott nekik. Ezentúl ugyanis hűvös és barátságtalan időjárásban is naponta szorítanak időt legalább egy rövidebb sétára. A túrán megörökítették Tihany nevezetességeit, szépségeit is, és így mások is megtekinthetik a félsziget természeti csodáit, páratlan szépségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában