tegyük el télire!

2020.10.04. 07:00

Finom olaszos szósz a tésztákhoz

Télen majd egyszerűen készíthetünk olasz tésztát, ha már most eltesszük hozzá a szószt. A hozzávalókat megtaláljuk a kertben, gyűjtsünk be mindent és tegyük el télire.

Tóth B. Zsuzsa

A kertben most adott minden hozzávaló, tegyünk el télire szószt az olasz tészták mellé

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A szószt jól sűríti a sok vöröshagyma, amit lesütünk olívaolajon, majd turmixoljuk, és a sűrű hagymakrémhez átpasszírozott paradicsom levét adjuk. Sót, fokhagymát, oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, petrezselymet, snidlinget, lestyánt, zsályát teszünk bele, de vigyázzunk, ugyanis ha sokat használunk a fűszerekből, elveszik egymás ízét. Aki a mentolosabb ízt szereti, az zsázsát és zsályát használjon, a rozmaring a kakukkfűvel pedig egy másik irányvonalat képvisel. Elindult a paradicsom befőzési szezonja, aki nem akar bolti tésztaszószt venni, hanem otthon maga készítene el egy egészséges szószt, az így tegye – ízgazdag lesz, ha magunk tesszük el.

Sűríteni lehet még a sok jó élettani hatással bíró cukkinivel, amely egyben vízhajtó, rostban gazdag és alacsony a kalóriatartalma. Zöldbabbal is lehet keverni a szószt. Ez egy koncentrált készítmény lesz, tehát hígítható vízzel vagy házi paradicsomlével. De akár medvehagymás, zöldséges tésztaszósz is készülhet így. Abba belemehet minden, ami éppen a kertben van, és medvehagymával fűszerezzük a zöldségeket. Aztán télen csak felengedjük annyi vízzel vagy paradicsomlével, amiben megfő a tészta. A fűszeres szószban főzzük ugyanis a tésztát, hogy az abból kifővő keményítő megkrémesítse az ételt. A keményítő helyére bediffundál a szósz, a tészta így maga is szószos lesz, beszívja azt. Reszeljünk füstölt sajtot a tetejére. A keményítő kell a szervezetnek, a lassan lebomló szénhidrát a durumliszt vagy tönkölyliszt esetében értékes.

A kertben most adott minden hozzávaló, tegyünk el télire szószt az olasz tészták mellé Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Régen nagyanyáink sem dobták ki a tészta főzőlevét, abban készítettek el például egy krumplilevest. Ráadásul egyetlen edényt kell majd csak mosogatni, ha egy gusztusos lábasban főzzük, azt az asztalra is tehetjük a tálalásnál. Fél óra alatt készen van egy könnyű étel. A húsimádók megszórhatják pirított sonkával vagy baconnel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában