2020.06.29. 16:00
Új elmélet: a vegyszerek a felelősek a lisztérzékenység kialakulásáért
Összefüggést mutattak ki a vérben felhalmozódott mérgező anyagok, például a rovarirtó szerekben, tapadásmentes edényekben és égésgátlókban lévő kemikáliák és a lisztérzékenység fokozott kockázata között fiataloknál.
A lisztérzékenység esetén csak a gluténmentes étrend segít, amely tiltja például a fehér kenyér fogyasztását
Forrás: shutterstock
A New York-i Egyetem Langone Orvostudományi Központjának szakemberei egy vizsgálatot követően arra jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél, akik vérében magas volt a rovarölő szerek szintje, kétszer nagyobb valószínűséggel állapítottak meg cöliákiát, mint azoknál, akik szervezetében nem voltak felhalmozódva ezek az anyagok.
A szakemberek kimutatták továbbá, hogy a nők esetében a növényvédő szereknek való fokozott kitettség legkevesebb nyolcszorosára növelte a lisztérzékenység kockázatát. Azok a fiatal lányok, nők, akiknek a vérében magas volt az ételfőző és tároló fémfelületek gyártásához használt perfluoroalkil- vegyületek szintje, ötször-kilencszer nagyobb eséllyel küzdöttek lisztérzékenységgel. A fiatal fiúknál, férfiaknál pedig kétszer nagyobb eséllyel állapítottak meg lisztérzékenységet, ha a vérükben emelkedett volt az égésgátlóként használt polibrómozott difenil-éterek szintje. Ezek a vegyszerek nem mellesleg negatív hatással vannak a hormonrendszerre is, amely kulcsszerepet játszik a nemi fejlődésben és a fertőzésekre adott immunválaszokban.
A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség annak bizonyításához, hogy ezek a mérgező anyagok a lisztérzékenység kiváltó okai közé tartoznak. Korábbi kutatások eredményei azt sugallták, hogy a cöliákia hátterében elsősorban genetikai hajlam áll, amelyet a szülők örökítenek át az utódokra.
Az emésztőszervi panaszokkal, hasmenéssel és puffadással járó lisztérzékenység jelenleg nem gyógyítható, az egyetlen hatásos kezelés a gluténmentes diéta.