múltidéző

2019.07.21. 07:00

Százkilencvennégy évvel ezelőtt indult a balatonfüredi Anna-bál

A lassan két évszázados nyári bál hazánk egyik legrangosabb társadalmi eseményévé nőtte ki magát.

A felvétel a 150. Anna-bálon készült

Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

Hogyan is indult?

Az 1800-as években egyre nagyobb divatja lett a báloknak, összejöveteleknek. A fiatalok itt ismerkedhettek, táncolhattak egymással, természetesen a rokonok figyelő tekintete mellett. 1825-ben Szentgyörgyi Horváth Fülöp János döntött úgy, hogy bált rendez Krisztina lánya tiszteletére. Habár a hölgy öt keresztnévvel is rendelkezett, ezek közül egyik sem Anna volt. Az elnevezés valójában az időponthoz köthető, a bált hagyományosan mindig Anna nap környékén tartották. A helyszín eredetileg nem a ma ismert Anna Nagyszálló volt, hanem a Szívkórházzal szemben található Horváth-ház.

A Horváth-ház
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az első bál jól sikerült, a hagyomány szerint Krisztina itt ismerkedett meg későbbi férjével is, egy évvel később össze is házasodtak. Sajnos a boldogság nem tartott sokáig, az ifjú feleség 1827-ben elhunyt, az özvegy Kiss Ernő altábornagy egyike volt az aradi vértanúknak.

Népszerű lett az Anna-bál

A füredi bál gyorsan belopta magát a magyarok szívébe. A korabeli hírességek és arisztokraták előszeretettel jelentek meg az eseményen, többek között Blaha Lujza, Vörösmarty Mihály és a Füredhez erősen kötődő Jókai Mór is a résztvevők között volt.

A mai helyszín
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Harminchét év telt el, mire 1862-ben bevezették a mai napig legjobban várt elemet, a bálkirálynő választást. Az első hölgyet, akire a korona felkerült Kozma Irénnek hívták.

Ahogyan egyre inkább ismerté vált a bál, úgy növekedett a résztvevők és a programok száma is. Az 1877-es összejövetelen már ezernégyszáz fő jelent meg. Az 1900-as évek elején a bál előtt a fiatalok konfetti csatát rendezhettek, láthattak tűzijátékot majd bevonulva a terembe kezdődött el a zene és a tánc. Előfordult, hogy reggel hétig is mulattak.

Közbeszólt a történelem

Az első világháború kitörésének évében, 1914-ben elmaradt az Anna-bál. Hosszú szünet következett, egészen 1954-ig kellett várni a folytatásra. A hagyomány újraélesztését Zákonyi Ferenc, a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal vezetője indítványozta. Bálkirálynőt ekkor még nem választottak. Csak három évvel később, 1957-ben indult ismét verseny, ami Farkas Éva győzelmével zárult. Egészen a ’80-as évekig ez volt Magyarországon az egyetlen, országosan ismert szépségversenye.

A felvétel a 150. Anna-bálon 1975-ben készült, a mikrofonnál Ábrahám Kálmán építésügyi és városfejlesztési miniszter
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

Ha kicsit utánaszámolunk feltűnhet, hogy az Anna-bálok számozásánál azokat az éveket is figyelembe vették, amelyekben nem tartották meg az eseményt. Ezt az elődök iránti tiszteltből vezették be, így idén már az 194. alkalmat ünnepelhetjük.

A felvétel a 150. Anna-bálon készült
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

Szívek és alma

A bálhoz több hagyomány is kötődik az egyik legismertebb a reformkorban bevezetett balatoni szívhalászat. Ennek során a fiatal lányok egy hajón vagy csónakon ülve egy kis háló segítségével kihalásznak egy faszívet, melyen a jövendőbelijük neve szerepel.

Fotó: Napló

A „halászó” lányok közül kerül ki később a bál szépe. A bálkirálynő jutalma az Erisz-alma és egy Viktória-mintás herendi váza.

A 26 éves Tóth Kinga Zoé, az Anna-bál szépe 2018-ban
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az első udvarhölgy díja egy Rotschild, a másodiké egy Apponyi stílusú váza.

Tavaly készített interjúnkban a 2014-es Anna-bál szépével beszélgettünk, aki a Tündérszépek versenyzőinek is adott néhány tanácsot. Ezt ide kattintva olvashatja el >>>>

(Forrás: wikipedia.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában