Örömmel gyakoroltak

2019.04.23. 07:00

Egymást megtartva is mozogtak a pápai táncházban a fiatalok

Az ötödik alkalommal megvalósult középiskolás táncházat nagyszámú részvétel, oldott hangulat, és szatmári néptáncalapok jellemezték.

Laskovics Márió

Az oldott hangulatú foglalkozáson mintegy száz diák vett részt. Középen Kondics Gergely néptáncpedagógus.

Fotó: Laskovics Márió

Ötödik néptáncházát tartotta meg középiskolásoknak a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) és a Pápai Középiskolások Képzőtársasága szerdán, ezúttal a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában. A táncházat Kondics Gergely néptáncpedagógus vezette, az élő zenét a Somló Banda szolgáltatta. A jó hangulat mellett zsíros kenyér és szörp várt a mintegy száz résztvevőre. Mátyus Aliz, a PMtT alelnöke úgy nyilatkozott, az eddigi táncházakhoz a programban részt vevő oktatási intézmények mindegyike – református kollégium (itt kétszer volt), közgazdasági szakgimnázium, mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképző iskola, Petőfi-gimnázium – különböző jellegét, saját szellemiségét adta hozzá. Terveik szerint a Türr István Gimnázium májusban ünnepet rendez az önfeledt alkalmakat egyelőre lezáró táncházon. Tapasztalataikat megosztanák az intézményvezetőkkel.

Az oldott hangulatú foglalkozáson mintegy száz diák vett részt. Középen Kondics Gergely néptáncpedagógus. Fotó: Laskovics Márió

A középiskolás táncházat vezető Kondics Gergely néptánc-pedagógus ezúttal is humorosan, játékos formában adta át a néptánchagyományok alapjait az érdeklődő diákoknak. Mint mondta, az alkalomra a Felső-Tisza-vidékről, Szatmárból készült, azon belül is egyetlen község, Győrtelek táncanyagával foglalkoztak. Azért erre esett a választása, mert ez mindenkinek, még a református kollégium gyakorlottabb néptáncos növendékeinek is új ismeretet jelentett.

A páros mozdulatok, lépések kapcsán hozzáfűzte, a hagyományos kultúrában belenevelődtek a gyerekek a fiú-lány táncba, s ezzel megtanulták, hogyan nyúljanak, viszonyuljanak egymáshoz. Ellenben az okostelefonok uralta mai közegben kevésbé létesítenek fizikai kapcsolatot egymással, vagy a talajjal, küzdve a gravitációval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában