Férfi egészség

2017.11.02. 10:01

Tökmagolaj a zöld arany

A tökmagolaj régóta ismert a népi gyógyászatban. Elsősorban a férfi betegségek megelőzésére alkalmazzák, mivel nagyon jó a prosztata betegségek kezelésére.

Molnár Sándor

Fotó : Molnár Sándor

Rendkívül magas E vitamin tartalma miatt használják még a kozmetikai iparban is. Jelentős a D vitamin tartalma, és még A vitamin is előfordul benne – sorolja a zöld aranynak is nevezett tökmagolaj előnyeit Bésán János, a vámosi családi sajtolóüzem ügyvezetője.

Fotó : Molnár Sándor

Elmondja még, hogy a világon több mint 900 féle tök létezik, a lopótöktől, a sütőtökön át a kígyótökig. Ezek egy részében héj nélkül terem a mag a kabakban. A héjnélküli tökmag olajtartalma 40 százalék, ezen kívül tartalmaz még 40 százalék fehérjét is, amelyet szétválasztanak az olajkészítés során.

A gasztronómiában a tökmagolaj szinte mindenhez fogyasztható. Most van szezonja a sütőtök krémleveseknek. A kitálalt levest nagyon szépen lehet díszíteni vele és kellemes ízt is ad neki. Fogyasztható különböző salátákhoz öntetként, de pácolhatunk benne húst is. Használják édességekhez is, például a tavalyi országtortának, az Őrség Zöld Aranyának is, az egyik fő összetevői a tökmag és a tökmagolaj voltak.

Fotó : Molnár Sándor

Ha a savanyú káposztát meglocsoljuk tökmagolajjal, akkor egy olyan komplex vitamin állományhoz juthatunk, amelyet a téli időszakban nehéz pótolni, hiszen a tökmagolaj A, D, és E vitaminja mellett, a káposztában jelentős mennyiségű C és K vitamin is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában