2017.10.04. 09:00
Erősítsük az immunrendszerünket!
Sütőtökkel és hidegen sajtolt olajokkal erősítsük immunrendszerünket a téli hideg előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa
A szakértők szerint a mai fiatal korosztály tagjai között nagyon sokan D-vitamin-hiányban szenvednek. Ugyanis szinte egész nap zárt helyen, iskolában, munkahelyi irodában ülnek, autóval vagy autóbusszal utaznak haza, otthon a lakásban folytatják a munkát vagy tanulást, keveset vannak napon.
Amellett sok esetben nem étkeznek rendesen, nem mozognak eleget, márpedig a mozgás is az egészség kulcsa. A D-vitamin hormon is egyben, így hiánya sok betegséghez hozzájárul, többek közt a meddőség kialakulásához. A D-vitamin az A-, E-, K-vitaminhoz hasonlóan zsírban oldódik, ezért zsiradékot is kell fogyasztanunk a felszívódása érdekében. Együnk például hidegen sajtolt olajakat, omega 3 és omega 9 zsírsavban gazdag olajakat, amelyek sejtszinten hatnak és az agyműködést serkentik. Ilyen például a tökmagolaj, de kiváló a jó minőségű olívaolaj, a lenolaj is. Utóbbi az emésztőrendszert is tisztítja egyben. Az A-vitaminból sok például a sütőtökben van, az is mostanában érik, fogyasszuk ősszel, télen.
Egyébként is ilyenkor terem a gyümölcsök jelentős része, nagyon sok zöldség érési ideje van. Azokkal lehet igazán sok vitamint bevinni a szervezetbe. A zöldségeket turmixolhatjuk, akkor szétesnek sejtjeikre a növények és jól felszívódnak a szervezetben a hatóanyagaik. Azt együk mindig, ami hazánkban, és ami most terem.