Trendi tradíciók

2024.01.17. 08:00

Jégre vitte a Balaton látványa a divattervezőt (képgalériával)

Nyáron kőrispataki szalmakalapjának divatfotózásakor használta a Balaton-partot díszletként, most a jégtáblák szolgáltak háttérként, amikor matyó csavarítós kendőjét viselve készültek képek Németh Hajnal Aurora divattervezőről a tónál.

Rimányi Zita

Divattervező a jégen, azaz divatfotózás a befagyott Balatonnál. Képünkön Németh Hajnal Aurora látható

Fotó: Vajda Domokos, Aurora FolkGlamour

– A befagyott Balatonról, a tetején hullámzó jégtáblákról készült fotókat a közösségi oldalakon láttuk, és rögtön eszünkbe jutott, hogy ezeknek a szép, természetes formáknak a látványát kihasználva örökítsünk meg néhány régi viseletet. Szépen keretezi ugyanis ez a különleges, nem mindig rendelkezésre álló fagyos lehetőség azt a szemléletet, amit a mindennapi öltözeteim során képviselek. A régit, amit örököltünk, és mindazt, ami körülvesz minket, jobban megbecsülhetjük, akár csak azzal, ha jobban rácsodálkozunk kinézetükre, formáikra – indokolta kérésünkre legutóbbi fotózása helyszínválasztását Németh Hajnal Aurora divattervező. Már korábban is írtunk róla. Ugyanis nyáron kőrispataki szalmakalapjának divatfotózásakor használta a Balaton-partot díszletként, most a jégtáblák szolgáltak neki háttérként. Színes népviseleteinket ötvözi modern ruhadarabokkal, így hordhatóvá teszi nagyanyáink kincseit, közös örökségünket, menyasszonyiruha-kollekciói divatmagazinokban jelennek meg.

Ezúttal a Balaton-parton – akkor is, amikor a jégbe fagyott strandlépcső korlátjánál állt – színeváltó bársonyszoknya volt rajta. Ha ráesik a fény, akkor pink, árnyékban lilás árnyalatú. Egy már százéves darab, a Rábaközben, az iparművész szülőföldjén hordtak ilyet. A kötényfoltot kivágatta elejéből, és új derékrészre illesztette az aljat. Egyáltalán nem fázott benne. Szintén kellőképp melegen tartotta a vattával kitömött felvidéki rékli, a selyemkabát, amelynek ujjára szőrdíszítés került. Jól kitalálták ezt már a régiek. Jól jött azért föléje a kasmírkendő kékes-lilás színeivel, virágaival, rojtjainak csomózott mintázatával. Aurora öve egy átalakított főkötő. Mindehhez virágkoszorút vett fel, majd lecserélte újabb szerzeményére, a matyó csavarítós kendőre. Fonalból vannak gombócai, hasonlóképp készülnek, mint a pomponok. Ráadásul ezt a változatot almás mintázatúnak hívják, a korabeli hölgyek körében ez számított a legmenőbbnek. A népviseletet viselők korában is voltak ugyanis divattrendek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!