2019.08.18. 18:10
Nagyon finom borok teremhetnek idén
A szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat előtt állunk – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára.
Monor, 2018. szeptember 6. Lukácsy Zoltán borász szüretel a monori Lukácsy pincészet szõlõültetvényén 2018. szeptember 6-án. Az Európai Bizottság idén februárban oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. MTI Fotó: Kovács Tamás
Forrás: MTI
Fotó: Kovács Tamás
Közölte, a borvidékek többségén időben el tudták végezni a szőlészek a munkát, így
minden adott lehet ahhoz, hogy a 2019-es évjárat kiváló legyen.
Hozzátette: a szüret elkezdődött a korai érésű fajtákkal, mint amilyen a Csabagyöngye, ezekből két-három héten belül már kóstolható az újbor. A Budavári Borfesztiválon – szeptember elején – a pincészetek már az első primőr tételekkel megjelennek, Márton napkor pedig a közepes érésű fajták primőr tételeit lehet kóstolni.
Brazsil Dávid az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában elmondta: nemzetközi szinten 2018-ban 45-46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a termelők, mint amennyi a fogyasztás, ezért jelentős készlet halmozódott fel.
Magyarországon júliusban 700-800 ezer hektoliterrel több bor volt a pincékben,
mint szokott, ezért indították meg a zöldszüretet. Jelezte: a zölden leszedett fürtökért európai uniós forrásból tudtak fizetni azért, hogy a szőlő ne kerüljön a piacra.
A főtitkár szerint idén körülbelül 4,6-4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak,
amiből várhatóan 2,8-3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő, de ez függ attól, milyen lesz az időjárás augusztus végén, szeptember elején, ugyanis a fajták nagy része közepes, vagy késői érésű.
Borítóképünk illusztráció