Gazdaság

2017.07.19. 17:05

Változóban a borágazat - Szakmai konzultáció Zánkán

ZÁNKA A szerkezetátalakítási támogatási rendszer változásairól, a kisüzemi bortermelői státuszról és a szőlőértékesítés rendszeréről is szó volt azon a szakmai konzultáción, amit a Szentantalfai Hegyközség Zánkán tartott.

Sági Ági

A változásokról Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára adott tájékoztatást, akit az összegyűlt szőlő- és bortermelő gazdák kérdezhettek is. Mint megtudtuk, a szerkezet-átalakítási támogatási rendszer változás előtt áll, 2018-tól új periódus kezdődik. Az újratelepítési jogok rendszere megszűnt, ezeket lehetett korábban adni-venni, amire mostantól nincs lehetőség. A még a rendszerben meglévő telepítési jogokat telepítési engedéllyé lehet alakítani.

A HNT azt szeretné, ha az újtámogatási rendszert mielőbb meghirdethetnék. Az új telepítésekre engedélyt áprilisban lehet kérni, az érintett szervezetek azon dolgoznak, hogy addigra vidékfejlesztési forrás is rendelkezésre álljon. Új telepítést az országban a már szőlővel betelepített teljes terület egy százalékán lehet végezni. Idén erre 642 hektáron lett volna lehetőség, de csak 380 hektárra érkezett igény. Ez azonban még így is a tízszerese a megelőző évinek, így jó számnak mondható.

Július 1-jétől azok lehetnek kisüzemi bortermelők, akik legfeljebb ezer hektoliter bort termelnek, azt saját vagy vásárolt szőlőből készítik, bort nem vesznek, ugyanakkor mustot vagy mustsűrítményt vásárolhatnak. A főtitkár elmondta, tíz éve harcolnak ezért a lehetőségért, hiszen a kisüzemi bortermelő státusz - aminek a kritériumok alapján a Balatonfüred- csopaki borvidék borászatainak többsége megfelel - jóval egyszerűbb adminisztrációval jár, mint a korábbi egyszerűsített adóraktári státusz. A rendelkezés sikerét jelzi, hogy bevezetése óta mindössze 250 adóraktár maradt a megyében.

A kisüzemi bortermelők a NAV ellenőrzési köréből átkerültek a borászati vagy élelmiszer-biztonsági hatóság fel-ügyelete alá. Kisüzemi bortermelő az lehet, akinek van borászati üzemengedélye. Volt egy rövid időszak 2000 és 2004 között, amikor a telephelyen erre nem volt szükség, de ezt sem késő pótolni. Az átállást be kell jelenteni.

Brazsil Dávid a Szentantalfai Hegyközség borászait tájékoztatja Fotó: Sági Ági

Július 1-jétől az új pincekönyvek hitelesítését is a HNT vagy a hegybíró végzi. Az új pincekönyvet a termelő megrendelheti a HNT-től, és azt hitelesítve küldik neki vissza. Ennek ellenére nem érdemes már venni, mert a kisüzemi bortermelők mostantól választhatják, hogy a készletnyilvántartást az úgynevezett nyilvántartó lapokon vezetik. Ezeket a lapokat egyelőre ingyenesen a hegybírói irodákban lehet beszerezni, és elég minden hónap végén kitölteni, beírni a készletfogyást.

A HNT megreformálja a szőlőértékesítés rendszerét is. Bár Veszprémben kevésbé jellemző, de több régióbanproblémás a felvásárlók és a termelők kapcsolatrendszere. Azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik tíz tonna feletti mennyiségben állítanak elő vagy vásárolnak fel borszőlőt, a szakmaközi intézkedés szerint az áraikat szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján kell meghatározniuk. Szerződés vagy meghirdetett felvásárlási ár hiányában a HNT képlete alapján fajtacsoportonként és régiónként számítják ki a borszőlő felvásárlási árát.

Az intézkedés célja az átlátható és hosszú távon kiszámítható felvásárlási viszonyok kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!