Gazdaság

2017.04.11. 15:41

A munkáltatóknak magas szintű munkaerő szükséges

Veszprém - A tudást és a gazdaságot össze kell kötni, a munkáltatóknak minél magasabb tudásszintű munkaerőre van szükségük, hangoztatta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az ipari egyeztető fórumon.

Tremmer Tamás

A vállalkozásokat érintő problémákat, legfőképpen a munkaerőpiaci helyzetet járták körbe a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) ipari tagozatának keddi egyeztető fórumán, melyen Parragh László, az MKIK elnöke is tiszteletét tette.

Markovszky György VKIK elnök köszöntőjében úgy fogalmazott, a megyében működő vállalkozások már nem csak alacsonyan képzett munkatársat nem találnak. Sok nagyvállalat kutatás-fejlesztés központot működtet, az ide várt, magasan kvalifikált munkaerő esetében is egyre nagyobb hiánnyal kénytelenek szembesülni. És egy mérnök munkába állását követően 1,5-2 év telik el, mire a csapatban hatékonyan tud dolgozni. Éppen ezért rendkívül fontos a rendelkezésre álló intézményi háttér, és kérdés, ez mennyiben szolgálja a gazdaság érdekeit.

Fotó: Pesthy Márton

Jelezte, a megyében működő vállalatok, vállalkozások között szoros a beszállítói háló, nagyfokú az együttműködés. A kamara a saját eszközeivel mindent megtesz a munkaerőgondok orvoslásáért.

Parragh László kifejtette, a gazdasági szereplők összefogása, együttműködése a konszolidáció természetes velejárója. Ezt láthatjuk ma hazánkban is. A kamara a gazdasági kormányzást képezi le a maga felületein, kiállnak a magyarországi vállalkozói érdekeikért. Közölte, a teljesítményközpontú adórendszer bevezetésétől a segélyezés politikájának az átalakításán át a családszemléletű adózásig bezárólag széles az a skála, ahol a kormányzat komolyan vette a javaslataikat.

Közölte, tudás nélkül nem lehet sikeres gazdaságot építeni. A tudást és a gazdaságot össze kell kötni, a vállalkozásoknak minél magasabb tudásszintű munkaerőre van szükségük, ennek érdekében a képzés mindegyik területét újra kell(ett) gondolni.

Nagy kihívásnak látta a növekedés fenntarthatóságát. Szakmai megítélése szerint a jelenlegi magyar gazdaságpolitikai pálya a következő években fenntartható, és működőképes.

A fórum áthajlott kötetlen szakmai beszélgetésbe, amelyen a vállalatvezetők is kifejtették véleményüket. Egybehangzóan állították: az ukrán, a szerb vendégmunkások Veszprémbe hozatala átmeneti megoldást ugyan jelent a gondokra, de erre tartósan nem lehet berendezkedni. Attól is tartottak, ha folyamatos fizetésemeléssel csábítgatják el egymástól a szakképzett dolgozókat, az olyan bérspirált indíthat el, aminek ma nehéz megjósolni a végét.

Tornai Tamás kamarai alelnök – akinek Ukrajnában is van vállalkozása - hozzátette, olcsó és jó munkaerőt már Kárpátalján sem lehet találni. Szerinte a feladat óriási.  A fórumon jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki megerősítette, a városban mindössze 1,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, tehát itt már nincs tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!