Gazdaság

2011.08.31. 15:45

Új lőporgyári gazda

Balatonfűzfő - Elkelt a balatonfűzfői lőporgyár: a felszámolási eljárás alatt álló Rexplo 21 Kft. vagyontárgyait a budapesti Mil-Exim Bt. vásárolta meg.

Tremmer Tamás

A Nitrokémia Zrt. 2004-ben értékesítette lőpor üzletágát a Rexplo-21. Kft-nek, amelynek ügyvezetője Csala József volt. (A Rexplo 21 Kft. résztulajdonosa a Milrus-Service Kft. amelynek a cégbírósági adatok szerint a tagja dr. Gyimesi Erzsébet, egy moszkvai cég – "Aviazagranpostavka" Kft." -, valamint a Brit-Virgin Szigeteken bejegyzett Seleste Business Corporation. Ez utóbbi két szervezet képviseletére jogosult személy Boros Attila, akinek az édesanyja dr. Gyimesi Erzsébet).

Ahogy arról lapunkban már beszámoltunk, 2010. decemberében felszámolási eljárás alá került a Rexplo 21 Lőpor Kft. A felszámolási eljárás végig vitelére a kaposvári Ceres Gazdasági Tanácsadó és Felszámoló Kft-ét jelölték ki, a felszámolóbiztos, dr. Vass Magdolna lett.

A vagyontárgyak értékesítésével csak másodszorra járt sikerrel a felszámolóbiztos. Első körben nem akadt vevő a 160 millió forint plusz áfáért meghirdetett nagy múltú cégre, ezért újból meghirdették nettó 120 millió forintért. Az idén május végén lezárult nyilvános pályázatra - amelyre összesen három érvényes ajánlat érkezett - a legmagasabb ajánlatot tevő pályázatát fogadták el. (Erről üzleti titokra hivatkozva senki nem kívánt nyilatkozni, de lapunk úgy tudja, ez az összeg 98 millió forint.) A vevő egy budapesti cég a Mil-Exim Kereskedelmi Bt. lett, amely a vételárat hiánytalanul megfizette.

A 2011. június 20-án hatályos cégbírósági adatok szerint a Mil-Exim Bt. fő tevékenysége fűrészáru gyártás, külkereskedelem, adatbanki tevékenység. A bt. beltagja – egyben a képviseletre jogosult – dr. Gyimesi Erzsébet, aki a Milrus-Service Kft. tagja. (Az asszonyt egyébként korábban Csala József Balatonfűzfőn a feleségeként mutatta be.) A bt. kültagja Csala Tamás. (Úgy tudjuk, ő Csala József gyermeke.)

Információink szerint a vevő a gyártás újbóli indítására tesz majd kísérletet. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a balatonfűzfői cég 45 dolgozójának korábban már felmondták a munkaviszonyát. Az emberek zöme elhelyezkedett máshol, s nem kíván visszatérni a több mint 80 éves lőporgyárba. Márpedig hozzáértő szakember nélkül rizikós lesz működtetni egy ilyen veszélyes technológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!