Gazdaság

2017.04.26. 09:53

Sárgák a repcemezők Veszprém megyében

Felsőörs - Megyeszerte beindult a repceállományok virágzása. Ez idén is a térségre jellemzően, az országos átlaghoz képest egy héttel később kezdődött.

Sági Ági

- Az áprilisi tél nem tett jót a növényeknek, a hideget megsínylették a virágok. Sok helyen lehet megfehéredett, vagy megbarnult virágszirmokat látni. Sajnos ezek a virágok várhatóan már nem termékenyülnek, helyükön becő nem képződik- tájékoztatta lapunkat Nádudvary Gábor növényvédelmi szakmérnök.

Megtudtuk azt is, hogy a hosszú hideg tél miatt a növények kondíciója is elmarad a várttól, kisebb a magasságuk és az oldalhajtások száma is kevesebb, mint 2016-ban.  Míg tavaly 4,5- 5 tonnát is betakaríthattak a gazdák hektáronként, becslések szerint idén a legjobb esetben is csak 3- 3,5 tonnás hektáronkénti átlagokra lehet számítani. Idén a repcefénybogár, a  Meligethes aeneus populációi korán ellepték a repcéket, ellenük több védekezésre is szükség volt.

A hideg idő aztán ideiglenesen megoldotta a gazdák helyett a rovarproblémát, de a hideg elvonultával, ismét a kártevő betelepedésére kell számítani. A szakember szerint a repcefénybogár ellen még legalább egy védekezés indokolt lehet. A repce szempontjából a csapadék már ugyan elkésett, de a későbbi betakarítású őszi kalászos vagy tavaszi vetésű növények fejlődését még orvosolhatja az eső. Jól jönne még 40- 50 milliméter csapadék egy héten belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!